Belföld

Tagadja M. Richárd, hogy vesztegetéssel akarta visszaszerezni a jogsiját

Marjai jános / 24.hu
Marjai jános / 24.hu

Csütörtökön folytatódott a Fővárosi Törvényszéken M. Richárd vesztegetési ügye. A Dózsa György úti tragédia miatt első fokon négy év fogházra ítélt férfire három és fél év letöltendő börtönt kért az ügyészség arra az esetre, ha  beismeri a bűnösségét az előkészületi ülésen és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is.

M. Richárdot videón keresztül hallgatták meg. A kecskeméti maffiaperből is ismert férfi tagadta a bűnösségét, és azt, hogy vesztegetéssel akarta visszaszerezni a jogosítványét, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet. M. Richárd tehát csak később szeretne részletes vallomást tenni majd.

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly novemberben emelt vádat M. Richárd és két társa ellen kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk M. Richárd vezetői engedélyét 2016 áprilisban bevonták. Ezt a férfi csak úgy tudta volna visszaszerezni, ha teljesíti az úgynevezett utánképzési programot. M. Richárd egy közvetítőn keresztül megkereste a harmadrendű vádlottat, K. Bálint Zsoltot, amikor megtudta, hogy „hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot” tud készíteni, majd személyesen is találkozott a férfival.

A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta, bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, vizsga nélkül visszaszerezhesse. A férfi ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, Sz. Márton Krisztiánnal, aki – valótlanul – vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva azt ígérte, hogy 600 ezer forintért segít neki.

Kapcsolódó
Három és fél év börtönt kértek M. Richárdra korrupciós bűncselekmények miatt
Hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt állítják bíróság elé a társaival.

M. Richárd a közvetítőn keresztül állítólag 300 ezer forintot adott azért, hogy a meg nem nevezett személyek a hivatali kötelességük és a jogszabályi rendelkezések megszegésével járjanak el az érdekében úgy, hogy az előírt kötelezettségeket ne kelljen teljesítenie és a jogosítványát visszaszerezze.

A közvetítő 2017 januárjában megjelent a vizsgaközpontban és be is jelentette M. Richárdot a programot lezáró vizsgára a tőle korábban elkért személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával. M. Richárd azonban nem jelent meg a vizsgán, mert a közvetítővel együtt azt hitték, hogy az szükségtelen.

Miután kiderült, hogy Sz. Márton Krisztiánnak semmilyen protekciója sincs a rendőrségen, a harmadrendű vádlott M. Richárd személyes irataival és nevében maga ment el vizsgázni. Többször is próbálkozott, de hiába. Az egyik alkalommal nem vitte magával a személyes okiratokat, kétszer megbukott, egyszer pedig elkésett, ezért nem is engedték vizsgázni.

M. Richárd pár hónappal később, 2017-ben jogosítvány nélkül, a megengedett maximális sebességet túllépve okozott halálos balesetet a Dózsa György úton: 135-140 km/óra közötti sebességgel haladt Mercédeszével a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe gépkocsijával N. József, aki szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező vádlott elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba.

Kapcsolódó
Négy év fogházat kapott M. Richárd, megszereztük az eddigi bűnlajstromát
„Mi kell ebben az országban ahhoz, hogy valakit örökre leültessenek?" – kérdezte az elhunyt egyetemista fiú édesapja az ítélet után.

A baleset egyik áldozata egy 37 éves kisgyerekes apuka volt, a másik pedig egy 24 éves egyetemista fiú. A kanyarodó kocsit vezető N. Józsefnek kilyukadt a tüdeje és öt bordája eltört, M. Richárd viszont könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Nem sokkal ezután Sz. Márton Krisztián újabb ajánlattal állt elő. Azt állította, hogy jól ismeri a nyomozást vezető rendőrt, aki újabb 600 ezer forintért hajlandó az eljárást M. Richárd számára kedvező módon befolyásolni. A férfi belement az ajánlatba, de először csak 300 ezer forint előleget volt hajlandó fizetni, és egyúttal kérte a jogosítványa visszaszerzését is. 2017. május 26-án adta át a pénzt, hogy azt továbbítsák a nyomozást vezető rendőrnek, de az megint csak a másodrendű vádlottig jutott.

2017. június 13-án M. Richárd a Mozaik utcánál újabb 300 ezer forintot adott át a harmadrendű vádlottnak, aki még azon a napon az összeget Sz. Mártonnak adta oda, aki azt állította, „rögtön jönni fog egy hölgy, és átadja M. Richárd jogosítványát”. Erre azonban nem került sor, mert Sz. Márton semmilyen hivatalos személlyel nem állt kapcsolatban. A harmadrendű vádlottban ekkor tudatosult igazán, hogy őt a másodrendű vádlott átverte. K. Bálint tartott M. Richárdtól, ezért úgy döntött, hogy levizsgázik majd helyette.

A következő hónapban teljesítette is M. Richárd helyett az utánképzést, és ő is jelent meg a vizsgán. M. Richárd azonban a sikeres vizsga ellenére – és az erről tanúskodó valótlan tartalmú igazolás – sem kapta vissza a jogosítványát, mert 2017 szeptemberében ugyebár újra bevonták a jogsiját.

A közvetítő már a korábbi előkészületi ülésen mindent beismert, ő két év felfüggesztettet kapott. A hivatali kapcsolataira hivatkozó cinkosa azonban nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem. M. Richárd meghallgatására viszont még csak most került sor. De ahogy a kapcsolataira hivatkozó férfi úgy ő is tagadta a bűnösségét a távmeghallgatása során. Ezt követően a vád és a védelem is bizonyítási indítványokat terjesztett elő, majd a bíróság elnapolta az ülést, és tárgyalásra tűzte az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik