Belföld

Hajléktalanellátó szervezetek tiltakoznak a hajléktalankórház bezárása ellen

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Tizenkilenc hajléktalanellátó szervezet tiltakozik nyílt levélben a a Szabolcs utcai „létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó” hajléktalankórház bezárása ellen.

Mint írják, „a hajléktalan emberek ellátásában szerepet vállaló szervezetek gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy az egészségügyi rendszer (alapellátás, járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátás) számára jelentős nehézséget okoz a beteg hajléktalan emberek ellátása”.

Gyakran keresnek meg minket kórházakban dolgozó kollégák, hogy helyezzük el azokat a hajléktalan embereket, akik már nem szorulnak aktív kórházi ellátásra, az otthoni lábadozás lehetősége viszont nem adott a számukra

– fogalmaznak a levélben.

A levelet azzal folytatják, hogy „az érintettek egészségi állapota gyakran súlyosabb, mint amit a szociális intézmények kezelni képesek – esetükben jellemzően krónikus belgyógyászati vagy ápolási osztályi ellátás volna indokolt, ami viszont sokszor nem, vagy nem kellő ideig hozzáférhető a számukra”:

Számukra a Szabolcs utcai ellátás jelenti az egyetlen esélyt, hogy az állapotuknak és szükségleteiknek megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak

– szögezik le.

Azt is írják, hogy „a Szabolcs utca kulcsszerepet játszik mind a kórházakból kikerülő, mind a közterületekről beszállított idős, beteg, ápolást-gondozást, egészségügyi odafigyelést igénylő hajléktalan emberek ellátásában”, ezért a közterületi hajléktalanság csökkentésére irányuló erőfeszítéseiket is jelentősen hátráltatja.

Megjegyzik, hogy mivel a Szabolcs utcában működp 150 fős átmeneti szálló is megszűnne, ezért az intézmény megszűnése „súlyos, megoldhatatlan kihívás elé állítaná a fővárosi fekvőbeteg-ellátást és hajléktalan-ellátást” is. Ezért az aláíró szervezetek ara kérik a kormányt, hogy vagy a jelenlegi helyén engedjék tovább működni a kórházat és szállót, vagy keressenek megfelelő csereingatlant.

Mint múlt héten megírtuk, a Szabolcs utcai épületet tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rögtön felmondta a Fővárosi Önkormányzat bérleti szerződését, amint lehetett. Később kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) költöztetné a kormány a kórház helyére.

Így felszabadulna az az értékes belvárosi épület, amit az OGYÉI székházként használt. A Zrínyi utca 3. szám alatti ingatlant 2017-ben nagyon olcsón szerezte meg egy MNV-árverésen egy Habony Árpád köreihez sorolt grúz-izraeli üzletember, majd azt a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójának ismerősei adták kézről kézre. A vásárlás után azonban vállalták, hogy határozatlan ideig bérbe adják az irodákat az OGYÉI-nek.

Karácsony Gergely úgy reagált: „Ennél aljasabb, ennél szemetebb dolgot elképzelni sem tudok. Hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat?! Hogy megint a kiváltságosok, a NER-oligarchák keressenek egy rakat pénzt a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, beteg emberek kárára?!” – majd hétfőn azt közölte, hogy nem hajlandóak kiüríteni a kórházat, amíg nem tudnak hová költözni, akkor sem, ha bíróságra kerül az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik