Belföld

Karácsony: Aljas, szemét dolog, hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a hajléktalankórházat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Vasárnap írtuk meg, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) költözteti a kormány a Szabolcs utcai hajléktalankórház helyére. Így felszabadul az az értékes belvárosi épület, amit az OGYÉI székházként használt.

A Zrínyi utca 3. szám alatti ingatlant 2017-ben nagyon olcsón szerezte meg egy MNV-árverésen egy Habony Árpád köreihez sorolt grúz-izraeli üzletember. A vásárlás után azonban vállalták, hogy határozatlan ideig bérbe adják az irodákat az OGYÉI-nek.

Kapcsolódó
Az OGYÉI költözhet a hajléktalankórház helyére, Habony köre járhat jól
Megszereztünk egy Mager Andrea miniszter által írt levelet, amelyben azt állította egy „központi költségvetési szerv" költözhet a Szabolcs utcába. Az egyik kormánylapban már a gyógyszerügynökség költözését valószínűsítik, és az Emmi is ebbe az irányba mutatott. Ezzel felszabadulhat egy Habony Árpád köreihez tartozó értékes ingatlan: az OGYÉI-nek eddig helyt adó Zrínyi utcai épület.

A 8200 négyzetméteres irodaépület 2017 óta kézről kézre járt olyan emberek között, akiket mind a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó köreihez sorolnak. A Válasz Online írta meg, hogy az épület először a Habony-jogászként ismert Kosik Kristófé lett, majd idén nyáron két hazai társaság – a Zrínyi Capital Kft. és ECEquity Zrt. – szerezte meg az értékes ingatlant. Előbbi egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf-érdekeltség által kezelt magántőkealapé, utóbbi pedig a Halkó Gabrielláé, aki szintén rendre feltűnik Habonyhoz kötődő ügyletekben.

Hétfő délelőtt Karácsony Gergely is reagált arra, hogy szerinte „Habony Árpádhoz köthető befektetők érdekében szüntetné meg a kormány a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat”:

Ennél aljasabb, ennél szemetebb dolgot elképzelni sem tudok. Hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat?! Hogy megint a kiváltságosok, a NER-oligarchák keressenek egy rakat pénzt a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, beteg emberek kárára?!

írta Facebookon a főpolgármester, hozzátéve, hogy szerinte még „a tomboló járvány sem elég indok arra, hogy egyszer az életben a Habony-félék milliárdjainál fontosabb legyen a közérdek”.

Múlt héten teregette ki a főváros, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly úgy döntött, hogy felmondja a hajléktalankórház bérleti szerződését. Az MNV Zrt. azt közölte a 24.hu-val, hogy Karácsonyéknak kilenc hónapjuk lett volna új helyet találni a kórháznak, de azt nem indokolták meg, miért kell az OGYÉI-t a kórházépületbe költöztetni.

A kormány nem ajánlott csereingatlant a Fővárosi Önkormányzatnak, és a főváros sem talált másik, alkalmas épületet, ahová a kórház költözhetne. Ezzel megszűnne az egyedülálló fővárosi intézmény, ahol évente körülbelül 300 embert látnak el kórházi ágyakon, és 8000-nél több embert járóbeteg-ellátásban. Valamint a 150 fős átmeneti szálló is megszűnne az épületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik