Belföld

Az OGYÉI költözhet a hajléktalankórház helyére, Habony köre járhat jól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Pénteken írtuk meg, hogy május elsejéig ki kellene ürítenie a Fővárosi Önkormányzatnak a Szabolcs utcában működő hajléktalankórházat. A kormány irodaházat szeretne működtetni az épületben. Csereingatlant nem sikerült találni, ezért az egyedülálló intézmény egyszerűen megszűnhet.

A kórháznak azért kell költöznie, mert az ingatlant birtokló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött bérleti szerződést tavaly nyáron, rögtön akkor, amikor a szerződésben foglaltak szerint felmondhatták azt, mert a határozatlan idejű szerződést nyolc évig nem lehetett felbontani.

Kapcsolódó
Rögtön felmondták a hajléktalankórház szerződését, amint lehetőség volt rá
Május elsejéig ki kellene ürítenie a Fővárosi Önkormányzatnak a Szabolcs utcában működő hajléktalankórházat. A kormány irodaházat szeretne működtetni az épületben. Csereingatlant nem sikerült találni, ezért az egyedülálló intézmény egyszerűen megszűnhet.

A felmondási határidő alatt Karácsony Gergely többek között Mager Andrea minisztert – aki alá az MNV Zrt. tartozik – is megkereste, hogy rendezzék a kórház ügyét. A főpolgármester nem zárkózott el a kórház elköltöztetésétől, de a kormány nem ajánlott a Szabolcs utcai helyett csereingatlant, és a főváros sem talált másik, kórháznak berendezhető épületet.

Megszereztük azt a levelet, amit Mager Andrea küldött tavaly októberben válaszul a főpolgármesternek, ebben az szerepel, hogy „a Budapesti Módszertani Központ közreműködésével fenntartott, a Fűtött utca projekt megvalósítását szolgáló hajléktalankórház jelenlegi elhelyezését biztosító 3. számú épületet és a hozzá tartozó, a természetben kerítéssel lehatárolt ingatlanrészt is magában foglaló része kormányzati döntés eredményeképpen a közeljövőben központi költségvetési szerv elhelyezését fogja szolgálni”.

Már pénteken is megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy melyik szervnek alakíttatja át a kormány irodaházzá a kórházat, akkor a vagyonkezelő kommunikációs osztályától érkezett levélben nem kaptunk erre választ. Válaszukban csak annyit közöltek, hogy a fővárosnak kilenc hónapja volt megoldani a kórház költözését, ezért szerintük Karácsonyék hibája, ha megszűnik a kórház.

A levél birtokában újra kérdéseket tettünk fel a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, többek között azt, hogy tisztázzák, melyik „központi költségvetési szervre” utalt Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Választ azonban nem kaptunk a kérdéseinkre, amennyiben azok mégis megérkeznek, frissítjük a cikkünket.

Vasárnap délután a Magyar Nemzet portálján viszont arról írtak, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) helyezhetik el a Szabolcs utcában. Ennek a lehetőségét már a szombati Népszava is felvetette. Az Emmi tegnap elküldött kérdéseinkre – amelyek között konkrétan az OGYÉI költözésére is rákérdeztünk – a Magyar Nemzet cikkével válaszolt, amit a kérdések elküldése után egy nappal publikáltak.

A kormánylapban azt írják, azért született meg ez a döntés, hogy „az intézet a legmodernebb, XXI. századi körülmények között végezhesse feladatait”.

Az OGYÉI székhelye jelenleg a Zrínyi utcában működik, egy olyan épületben, amit három éve feltűnően olcsón, a becsült árnál milliárdokkal olcsóbban vettek meg az államtól egy MNV-árverésen.

Az árverés után derült ki, hogy Habony Árpád barátjának, Michael Gagelnek az üzlettársa volt a gyanús állami ingatlanárverés győztese.

A Zrínyi utca 3-at, azzal a feltétellel vették meg az árverésen 2017-ben, hogy a nyertes köteles volt ingyen bérbe adni az épületet az ott lévő állami szervnek, azaz az OGYÉI-nek határozatlan ideig. A gyógyszerügynökség Szabolcs utcába költözése után tehát más célra is hasznosíthatóvá válik a Four Seasons szálloda hátsó falával határos épület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik