Belföld

Karácsony a miniszternek: Nem asszisztálok ingatlanpanamán nyerészkedő oligarcháknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A fővárosi hajléktalan kórház a helyén marad, onnan a járványhelyzet lecsengéséig, illetve addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant, az ellátottaknak méltó elhelyezést a XIII. kerületi Szabolcs utcai épület helyett, el nem költözik

– írta a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek, Mager Andreának címzett levelében Karácsony Gergely.

A főpolgármester a Facebookon osztotta meg a levelet, melyben úgy fogalmaz, a Fővárosi Önkormányzat továbbra is a járvány elleni védekezést, a legkiszolgáltatottabb emberek ellátását, a budapesti kórházi kapacitások megóvását tekinti elsődlegesnek.

Ettől eltekinteni nem vagyok hajlandó, és semmilyen módon nem kívánok asszisztálni ingatlanpanamán nyerészkedő oligarchák gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez

– írta.

Kapcsolódó
Az OGYÉI költözhet a hajléktalankórház helyére, Habony köre járhat jól
Megszereztünk egy Mager Andrea miniszter által írt levelet, amelyben azt állította egy „központi költségvetési szerv" költözhet a Szabolcs utcába. Az egyik kormánylapban már a gyógyszerügynökség költözését valószínűsítik, és az Emmi is ebbe az irányba mutatott. Ezzel felszabadulhat egy Habony Árpád köreihez tartozó értékes ingatlan: az OGYÉI-nek eddig helyt adó Zrínyi utcai épület.

Úgy folytatta,

mint azt bizonyára miniszter asszony is tudja, tavaly júniusban közöltem először a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy súlyosan aggályosnak tartom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntését a hajléktalan kórház bérleti szerződésének felmondásáról. Álláspontomat az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal kifejtettem Önnek, a kormány több tagjának és a miniszterelnöknek is. Nem mást kértem, csak azt, amire tomboló járvány idején a legnagyobb szükség lenne minden döntéshozó részéről: emberséget, együttérzést, szolidaritást.

Hozzátette, egészen elképesztőnek tartja, hogy a kormányzat ehelyett kormányközeli oligarchák milliárdos ingatlanbizniszét kívánja segíteni.

Szerinte a kormányt és a minisztert is választás elé állítja a tény, hogy Magyarországon a koronavírusnak immár több mint 20 ezer ember esett áldozatul; a tény, hogy Magyarország a halálozás szempontjából a világ legrosszabbul teljesítő országai közé került; és a tény, hogy a heroikus munkát végző orvosok, rezidensek, ápolók jelzései szerint az alulfinanszírozott egészségügyi rendszer teherbíróképessége határára jutott.

Eljött az a pont, amikor Önöknek is el kell dönteniük, hogy a legkiszolgáltatottabb, beteg emberek érdekeit nézik, avagy ismét a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálják? A Fővárosi Önkormányzat és az én álláspontom világos: megvédjük a legkiszolgáltatottabb emberek egészségét, emberi méltóságát, küzdünk a járvány ellen, óvjuk a budapesti kórházak teherbíróképességét. Hasonló világos állásfoglalásra kérem Önt és kormánya tagjait is

– fogalmazott.

Karácsony az elmúlt kilenc hónapban mutatott kormányzati álláspont ellenére még mindig bízik benne, hogy a kialakult helyzetet az együttműködés és az együttérzés jegyében sikerül rendeznünk azzal, hogy a hajléktalan kórháznak méltó és alkalmas elhelyezést találunk a járványveszély elmúltával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik