Belföld

Rendészek és pultfelrúgás jutott a budakalászi polgármester eszébe a Momentum akciójáról

Rendészek és pultfelrúgás: a budakalászi polgármester (aki a 2011 Egyesület jelöltje volt) és jegyző fejében ezek az ötletek merültek fel, amikor megtudták, hogy a Momentum nemzeti konzultációs íveket fog gyűjteni a településen. Erről egy hangfelvétel tanúskodik, ami az Átlátszó birtokába került.

Kimegyünk itt a HÉV-megállóhoz, és a Momentumosok pultját felrúgod úgy ahogy van

– javasolta nevetve egy állásra jelentkezőnek Göbl Richárd polgármester a hangfelvétel leirata szerint.

A momentumosok tavaly nyáron 5-6 alkalommal gyűjtötték a nemzeti konzultációs íveket júliusban Szentendrén és Budakalászon, a HÉV-állomás környékén.

Készülnek a kampányra, adatokhoz, választók adataihoz akarnak hozzáférni, adatbázis építése céljából, menjenek a picsába

– mondta Deák Ferenc jegyző Balogh Csaba képviselőnek az egyik felvételen, miután a képviselő szólt a jegyzőnek a momentumos akcióról.

Megértelek, megértelek, már túl undorító az egész, ez a mocsadék tömeg

– válaszolta az önkormányzati képviselő a jegyző felvetésére.

A jegyző később a polgármesternek azt taglalta, hogy szerinte közterület-foglalási engedélyt kellett volna kérniük a momentumosoknak, majd megjegyzi, hogy jogilag nem betonbiztos az érvelése, „mert ez a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, és ugye mindenkinek joga van ahhoz, hogy másokkal együtt békésen kifejezze politikai véleményét, és gyűlést tartson” – tájékoztatta a polgármestert a jegyző.

Majd a következő párbeszéd zajlott Deák Ferenc és Göbl Richárd között:

D.F: Én azt mondom, hogy a közterület, hogy felszólítjuk, hogy a közterület használatot fejezze be, mert jogellenes.
G.R.: Öhöm. És ha megkérik, hogy adjunk közterület használatit?
D.F: Elutasítjuk.
G.R.: Az igen.

A jegyző azzal is érvelt, hogy a Momentum „igenis köteles tűrni a gyülekezési jogának korlátozását. Miután az, hogy ő megakasztja a nemzeti, bármilyen adatkezelő, adott esetben a kormány adatkezelését, a nemzeti konzultációs ívekkel összefüggésben, csak azért, hogy neki adják oda”.

Tudod mit kéne csinálni? Szólni a Fidesznek, intézzék el ők, ne folyjunk bele

– vetette fel a polgármester, mire a jegyző azzal válaszolt, hogy a Fidesz nem hatóság. „De megvan a hatalmuk, hogy intézkedjenek” – szögezte le a polgármester.

Később Fetterné Ferenczy Beatrix rendészeti irodavezető kérdezte a polgármestert, hogy akkor kiküldjék-e a rendészeket a Momentum pultjához.

Ne, mondtam a Ferinek, szerintem a legjobb volna szólni a Fidesznek, és takarítsák el

– utalt vissza a polgármester a jegyzővel folytatott beszélgetésére.

Buzinkay György, a Momentum egyik alapítója, országgyűlési képviselőjelöltje, aki gyűjtött Budakalászon is konzultációs íveket, elmondta az Átlátszónak, hogy nem került sor atrocitásra.

Göbl Richárd polgármester azt mondta a portálnak, azért zajlik lejáratókampány ellene és az önkormányzat ellen, mert az előző vezetés zűrös ingatlanügyeiben nyomoznak. Mint írta, a lejáratás „egyik eszköze az állítólagosan a hivatal irodáiban zajlott magánbeszélgetések lehallgatásából származó illegális hangfelvételek kiszámíthatatlan felbukkanása, de ide tartoznak a valós személyek feltüntetése nélkül működtetett helyi bulvársajtótermékek, mint a Kalászi Napló, a mocskolódó szórólapok és a hangulatkeltés minden más bevett formája is”. A lehallgatással kapcsolatban büntetőfeljelentést tettek.

Korábban egy olyan felvételből lett botrány, amelyen Deák Ferenc búzavirágnak nevezte a szerinte homoszexuális anyakönyvvezetőt.  A polgármester nem fogadta el a jegyző lemondását. Egy másik felvétel alapján pedig a Kalászi Napló arról írt, hogy a polgármester állítólag a közterület-felügyelőket fenyegetett meg állásuk elvesztésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik