Belföld

Tizenhat év után öt bűncselekmény alól is felmentették a tescós rablókat, de így sem úszták meg

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Tizenhat év után jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla a tescós rablók ügyében. S. Péter és D. Lajos egyaránt 20 év fegyházat, míg az ügy másod- és harmadrendű vádlottja, K. Gábor,  és G. Benjámin 14, illetve 16 évet fegyházat kapott azzal, hogy egyikük sem bocsátható szabadon feltételesen.

I. Tibor nyolc év fegyházat kapott jogerősen is, de mivel ezt már letöltötte, ezért neki nem kell börtönbe vonulnia, ahogy L. Zoltánnak sem, akit minden vád alól felmentettek. A kalocsai kettős gyilkosság vádja alól bizonyítottság hiányában minden vádlottat felmentett a táblabíróság.

Ugyancsak bizonyítottság hiányában került sor a vádlottak felmentésére az érdi pénzszállító autó kirablása, a Kőér utcai cselekmény, a Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint a kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében is. Indokolásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a felsorolt esetekben a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljeskörű feltárása nem történt meg, a rendelkezésre álló bizonyítékokból pedig nem lehet kétséget kizáró módon megállapítani azt, hogy a terheltek részt vettek a bűncselekményekben.

A budaörsi Tesco-nál a pénzszállító elleni támadásban viszont mindannyiukat bűnösnek mondta ki a bíróság nyereségvágyból, több emberen és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében. Bűnösnek találta továbbá őket lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélésben, valamint rablásban is.

Az elsőfokú ítélet ellen ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosításért fellebbezett. Azt szerették volna elérni, hogy a kalocsai kettős gyilkosságban, valamint a többi felmentett cselekményekben is állapítsák meg a bűnösségüket. A terheltek, és a védőik az  – az ötödrendű kivételével – elsősorban felmentésért, másodsorban pedig a büntetések enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség nem tartotta alaposnak a védelmi fellebbezéseket, és kisebb módosítással változatlanul fenntartotta az elsőfokú ügyészi fellebbezést. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában túlnyomórészt az elsőfokú bírósággal azonosan foglalt állást a vádlottak bűnelkövetői minőségéről és D. Lajos kivételével egyikük büntetésén sem változtatott: ő a korábbi életfogytiglan helyett 20 év fegyházat kapott. A legsúlyosabban minősülő „kalocsai kettős gyilkosság” esetében mindenkit felmentettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik