Belföld koronavírus

Gazdaságvédelem: milliárdosok turisztikai vállalkozásainak adtak százmilliós segítséget

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter március 6-án közölte a Facebook-oldalán, hogy döntöttek a panzió- és szállodafejlesztési pályázatokról, így nyolc új panzió építése kezdődik meg és kilenc szállodában indulnak fejlesztések. A tárca összesen 1,7 milliárd forint sorsáról határozott, a Privátbankár pedig megnézte, kik örülhetnek az ingyen pénznek.

A nyertesek között pedig ott van a GFS-Pro Ingatlanfejlesztő Kft. is, méghozzá 296,3 millió forinttal. Ez egy vecsési székhelyű cég, főtevékenysége pedig a kötött, hurkolt kelme gyártása, de tavaly augusztus óta szállodai szolgáltatással is foglalkoznak.  A cég többségi tulajdonosa a 2019-ben félmilliárd forintos profittal záró Silence Kft.-én keresztül Hölle János, akinek a neve a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban bukkant fel korábban. Szintén a Silence Kft. ugyanis a többségi tulajdonosa a vecsési GHW Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, de ebben a cégben már felbukkan kisebbségi részesedéssel a liechtenstein Haman Stiftung, amelynek kézbesítési megbízottja Hölle János. Erre a címre jegyezték be a VolDan Investments Ltd-t is, amely 2013-ban kapott engedélyt az egykor Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól magyar letelepedési kötvény forgalmazására többek között orosz, ukrán, grúz és üzbég állampolgároknak.

Kapcsolódó
Rogán elhitette a kötvénymesét és Magyarország elbukott 30 milliárd forintot
Nem volt gazdasági oka a letelepedési kötvényprogram beindításának, de a közvetítők lenyeltek 60 milliárd forintot. A pocsék konstrukcióval az ország óriásit bukott, a kormány szerint a kritika hátterében Soros György áll. 

Kilenc nyertes kapott állami pénzt már meglévő szállodája fejlesztésére.  A szerencsések között van a Thermal Hotel Visgrád, amely 299 millió forintot kapott, ez Dunai György milliárdos üzletember és családjának tulajdonában van. Az elmúlt években igazán jól teljesített: 2019-ben 2 milliárd forintos forgalom mellett 265 millió forint jött össze. Most tehát több támogatást kapott, mint a legutóbbi publikus nyeresége.

A lap szerint legérdekesebb győztes a Forster Vadászkastély Szálloda, amely 150 millió forintnak örülhet. A Forster Rendezvény Kft. szerepel a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatok 2019-es nyertesei között is. Egészen pontosan 57,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Vadászkastély Panzió bővítésére. Tehát a Pénzügyminisztériumnak sikerült éppen egy olyan szálláshelyet támogatnia a mindössze 9 nyertes között, amelyik korábban már az MTÜ-pályázatán is nyert. A Forster Kft. egyik tulajdonosa Lukács Ferenc, az Újpest FC korábbi klubtulajdonosa.

koronavírus magy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik