Belföld

Gulyás Gergely: Legkorábban április 12-én tudunk nyitni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Legkorábban április 12-én lehet nyitni – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: könnyen lehet, hogy a nyitást még egy héttel el kell tolni. A miniszter erről az iskolák kapcsán beszélt, de azt nem jelezte, hogy ezt csak azt oktatási intézményekre érti.

Arról is beszélt: akkor lehet csak nyitni, ha elérjük a 2,5 milliós beoltottságot, előtte nem. „Jelenleg azonban lazítani nem tudunk”, mert „aggasztóak a mostani számok.”

Ugyanakkor – folytatta – az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a növekvő kapacitási igényeket, és tudják bővíteni is a kórházi kapacitásokat. Arról korábban írtunk, hogy nem teljesen világos, miért épp 2,5 milliós oltottságnál nyitna a kormány:

Kapcsolódó
Miért pont 2,5 millió oltottnál nyitna Orbán?
Járványügyi szakemberek szerint nincs rá megalapozott magyarázat, miért lehetne elkezdeni az újranyitást akkor, ha 2,5 millió ember már be van oltva.

Gulyás megismételte: egyetlen megoldás van a járványra, az oltás.

Jelenleg 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált. Arra kérjük őket, hogy regisztráljanak.

Az idősotthonokban, ahol beadták az első oltásokat, egy százalékra csökkent a fertőzésarány, jelezte a miniszter. Szerinte ha beoltják az időseket, jelentősen csökkennek majd a járványügyi számok, a halálozás is.

Gulyás arról is tájékoztatott, hogy az operatív törzs megvizsgálja majd a gazdasági kamara bolt- és plázanyitási javaslatait, erről holnap fognak dönteni. Szerinte azt kell majd figyelembe venni, hogy a húsvét előtti időszakban ne alakulhassanak ki hosszú sorok a boltok előtt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benn.

Reggel megírtuk, ismét többen hunytak el a koronavírus miatt egy nap alatt Magyarországon, mint korábban bármikor: 272 újabb áldozatot jelentettek csütörtök reggel. Ezzel 19 224-re emelkedett az áldozatok száma.

Kapcsolódó
Koronavírus: ismét rekordmagas volt a halálozás
Közel 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Majdnem 1500-an vannak már lélegeztetőgépen.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre még elmondta:

  • láthatóan még nem tetőzött a harmadik hullám Magyarországon,
  • az egydózisú Janssen-vakcinából 4 millió 360 ezer adagot rendelt a kormány, ez először áprilisban érkezhet Magyarországra,
  • reális cél, hogy május végéig mindenkit be oltsanak, aki regisztrált, és az is, hogy április 4-éig beoltsák közülük a 65 év felettieket,
  • májusban írásbeli érettségi vizsga lesz, júniusban szóbeli, ebben nincs változás,
  • az oltási igazolvány jogosultságairól később fognak dönteni, de a foci Eb-meccsire csak azok mehetnek, akiket beoltottak,
  • Gulyás szerint az a néhány sportrendezvény, amiket a legszigorúbb szabályok szerint rendeznek meg Gulyás szerint, nem veszélyezteti a járványkezelést
  • több kifizetés történt az ellenzéki vezetésű vidék városok számára uniós forrásból, mint a kormánypártiak számára – reagált a G7 tegnapi cikkére.
  • A kormány megvizsgálja, hogy a kismamák kaphatnak-e oltást, a vakcina hogyan hatna rájuk,
  • egyes felmérések szerint a jelenlegi megbetegedések 80 százaléka a brit mutánshoz köthető,
  • alacsony az ismételt fertőzések száma.
  • Újabb oltópontok megnyitása akkor indokolt, ha van ehhez elég vakcina,
  • a rossz halálozási arány ellenére Gulyás szerint eredményes a magyar védekezés. Szerinte ízléstelen összehasonlítani a különböző országok halálozási statisztikáit. A kormány mindig jó időpontban rendelte el a szigorításokat – tette hozzá. A magyar járványügyi intézkedések következetesek, Nyugat-Európában kapkodás volt több helyen szerinte. Gulyás szerint a legmagasabb halálozási adatokra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek, méghozzá azért, mert szerinte Magyarországon több olyan halálesetet írnak fel koronavírusos halálnak, amit más európai országokban nem számítanak ezek közé. Ezért inkább az előző évihez viszonyított többlethalálozást kellene nézni.
  • 1784-en vannak intenzív országon jelenleg,
  • 20 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre
  • nemzetközi segítségre nincs szüksége Magyarországnak, mert „az egészségügy rendkívüli próba alatt áll, de egyelőre helyt áll.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik