Belföld

Sokkal több uniós pénzt irányítanak a gazdagabb, fideszes városokhoz, mint a szegényebb ellenzékiekhez

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A G7 azt nézte meg, hogy mekkora összegben kaptak uniós támogatást a kormánypárti, illetve ellenzéki önkormányzatok. Mint írják: a 2014 óta tartó költségvetési ciklusban eddig Nyíregyháza kapta a legtöbb pénzt egy főre vetítve. Összesen 42 milliárd forint támogatáshoz jutott, ami egy lakosra vetítve 351 ezer forint. A legtöbb pénzt, 7 milliárd forintot 47 autóbusz beszerzésére kapta a város.

A sorban Kaposvár (egy lakosra jutó 317 ezer forintos támogatással) és Zalaegerszeg (307 ezer forint) következik. A megyeszékhelyek között Szeged szerepel az utolsó helyen 204 ezer forintos egy főre jutó támogatással. Budapest és a fővárosi kerületi önkormányzatok összesen 61 milliárd forintot kaptak, amellyel a főváros magasan az utolsó a listán, az egy lakosra jutó uniós támogatás 37 ezer forint.

A lap elemzése szerint

egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve 45 ezer forint támogatáshoz jutott a 2019-es választás óta, míg egy ellenzéki vezetésű 20 ezer forinthoz.

A 2019-es választás óta a legszegényebb, továbbra is ellenzéki vezetésű Salgótarján mindössze 20 millió forintot kapott, míg a leggazdagabb megyeszékhely, a fideszes irányítású Székesfehérvár javára több mint 12 milliárd forint támogatásról döntöttek. A legtöbb támogatásban részesített hat önkormányzat mind fideszes vezetésű, és közel háromszor annyi pénzt osztottak ki nekik (összesen 36,3 milliárd forintot), mint a hét ellenzéki irányítású városnak (összesen 13,6 milliárd forint), miközben a fideszeseknek még némileg alacsonyabb is az összlakossága.

A G7 teljes elemzését itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik