Tudomány koronavírus

Miért pont 2,5 millió oltottnál nyitna Orbán?

KISBENEDEK Attila/ AFP
KISBENEDEK Attila/ AFP
Járványügyi szakemberek szerint nincs rá megalapozott magyarázat, miért lehetne elkezdeni az újranyitást akkor, ha 2,5 millió ember már be van oltva. Hogy biztonságos újranyitásról beszélhessünk, ahhoz számos faktort figyelembe kell venni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában azt mondta, ha az átoltottság eléri a 2,5 millió főt, el lehet kezdeni az újraindítást. Ez nem is tűnik olyan távolinak, hiszen a mai napon már 1,5 millió oltott személlyel számolhatunk. Nézzük először, mit is mondott pontosan.

„…az oltások számának növekedése jelenti a legfontosabb védekezési eszközt. Amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év fölötti regisztrált – saját magát regisztrált – ember be van oltva. És az lesz az a pillanat, amikor az oltások számának alakulásának függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást.”

Szakmailag nem megalapozott

Arra voltunk kíváncsiak, miért éppen ennyiben, a magyar lakosság 25 százalékában határozta meg a kormányfő az átoltottság mértékét a nyitáshoz? A 24.hu által megkérdezett elismert járványügyi, illetve virológus szakember egybehangzó véleménye szerint

nincs rá szakmailag megalapozott magyarázat.

A 2,5 millió fő ugyanis álláspontjuk szerint nem fed le olyan csoportokat, amelyek védettsége indokolná a nyitást. A 65 év feletti korosztályban is csupán azokról van szó, akik regisztráltak, illetve éppen azok vakcinázására nincs priorizált terv, akiknek a munkája az országot működteti, gondolunk itt például a pedagógusokra.

Ötmilliónál lenne talán biztonságos

Ha a 2,5 millió főhöz hozzátesszük azok becsült létszámát, akik természetes úton átestek a betegségen, ezért több-kevesebb ideig védettséget élvezhetnek, akkor is körülbelül a társadalom 40 százalékánál tartunk. A világ számára most Izrael a példa, ahol mára a megközelítőleg teljes átoltottsággal sikerült legyőzni a harmadik hullámot, és belföldön megtörténhetett a nyitás.

Ám a lazításokat csak 50 százalékos átoltottságnál kezdték meg, ami magyar viszonylatban ugye ötmillió embert jelent.

Nincs olyan virológiai vagy járványügyi tétel, axióma, ami 25 százaléknál indokolna ilyesmit, ráadásul egy ilyen döntés sokkal összetettebb elemzést kíván – mondják a szakemberek. Érdemes azt is figyelembe be, hogy bármilyen védettség csak az oltás után legalább két héttel alakul ki, a teljes védettséghez pedig két oltás szükséges.

Lehet, hogy a lényeget valójában a miniszterelnök azon félmondata rejti, miszerint „az oltások számának alakulásának függvényében”. Biztosat persze nem tudunk.

Az interjúban elhangzott az is, hogy a húsvét külön járványügyi kezelést igényel majd, erről a jövő héten várható bejelentés. A lapunk által megkeresett szakemberek úgy látják, a nagyhétre vonatkozó enyhítés jelen helyzetet figyelembe véve nagyon súlyos következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik