Belföld koronavírus

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint Orbán interjúja kiverte a biztosítékot

A miniszterelnök múltkori rádióinterjúja kiverte a biztosítékot a rezidenseknél – mondta a Népszavának Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor a beszélgetésben inasnak nevezte a diplomás fiatal orvosokat, akik a kórházi Covid-ellátásban dolgozó orvosok 20 százalékát adják.

Az MRSZ szerint jelen helyzetben nem szerencsés ez a szófordulat, különösen azért nem, mert a rezidens orvosok már a pandémia kezdete óta kiemelt szerpet visznek a járványügyi ellátásban. A szövetség elnöke szerint szakterületüktől idegen környezetben, maximális erőbedobással, extra terhelés alatt álltak helyt.

 Ilyen terhelés, és áldozatos munka mellett nem csoda a felháborodás

– fogalmazott a lapnak Báthori. Az MRSZ azt a vállalást tette, hogy a jövőben sorra közölik majd a rezidensek kórházi tapasztalatait, ám egyelőre vizsgálják a jogi lehetőségeit annak, hogy kórházi alkalmazottként nyilatkozhatnak-e.

Báthori szerint a folyamatosan növekvő terhelés miatt előbb-utóbb minden osztályon eljön az a helyzet, hogy egyre szigorodó szempontrendszer alapján kell rangsorolni a különböző ellátási szinteken – például az intenzív osztályokon – a betegeket. Ehhez Báthori szerint szükség lenne hivatalos „központi iránymutatásra”, ugyanis nagy az egészségügyi személyzet fizikális és pszichés terhelése, s bár sokan hozzá vannak szokva a kritikus állapotban lévő, akár haldokló betegek ellátásához, más szakterületen viszont korábban egyáltalán nem találkoztak ilyen esetekkel, tanácstalanok. Ezeket a szempontokat nemcsak az egészségügyi személyzet, hanem a betegek és hozzátartozók számára is világossá kellene most már tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik