Közélet

Erős szavakkal reagált a Magyar Rezidens Szövetség Orbán inasozására

„A magyar egészségügyben nincsenek inasok” – jelentette ki szombat esti közleményében Magyar Rezidens Szövetség, miután Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában leinasozta a rezidenseket. A Telexnek elküldött közlemény szerint

a magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak. Őket segíti most már hónapok óta egyre több orvostanhallgató (medikus) és más egészségügyi szakos egyetemi hallgató.”

A szöveg arra is kitér, hogy a felsoroltak munkája mind-mind elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a lehető legtöbb beteget gyógyítsák meg. Emellett hangsúlyozzák, hogy a rezidens orvosok a kórházakban dolgozó, nem nyugdíjas orvosok mintegy 20 százalékát teszik ki.

„Bízunk benne, hogy az ágazatirányításon túl az ország vezetésének legmagasabb szintjén állók is mellőzni fogják a félreérthető vagy negatívan interpretálható megfogalmazásokat megszólalásaikban” – áll a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, dr. Báthori Gergő által jegyzett szövegben.

A közlemény azzal zárul, hogy annak érdekében, hogy a közvélemény hiteles képet kaphasson a COVID-osztályokon dolgozó orvosok mindennapjairól, az MRSZ új projektet indít, amelyben a rezidens orvosok beszámolóit teszik majd közzé az ellátás során átéltekről.

A 24.hu-nak Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke kommentálta Orbán Viktor szavait. Lénárd Rita elmondta:

Ha kell, én is inas leszek két szakvizsgával. A rezidensekkel együtt, őket kézen fogva lehet csak gyógyítani. Nélkülük nem megy. A fiatalok jelentik az alapot, a jövőt, nélkülük nem jutunk előre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik