Belföld

Repülőtér épülhet Felcsút közelében

Google Earth
Google Earth

Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője a Magyar Hang érdeklődésére megerősítette,  hogy Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet. Az említett terület „negyedik oldala” pedig a miniszterelnök falujaként ismert Felcsút.

A képviselő-miniszterelnöki biztos idén januárban a Nemzeti Sportban is nyilatkozott a tervről. A cikkben azt modta, hogy céljuk, hogy Endresz György földet érése közelében az emléküket méltó módon ápoló sportrepülőteret hozzanak létre. „Nagyszerű hely lesz ez a trianoni megemlékezéseknek, az óceánrepülés és a sportrepülés akkori körülményei méltó bemutatására és a repülősport népszerűsítésére” – szögezte le Tessely. Ha a képviselő által is jelzett helyszíntől, annak központjától, az első magyar óceánrepülők, Endresz György és Magyar Sándor emlékére felállított emlékműtől számítjuk, a felcsúti Puskás Akadémia, illetve a Pancho Aréna,

valamint a miniszterelnök hétvégi háza közúton mindössze három percre, 3,1 kilométerre található.

A képviselő tájékoztatása szerint már elkészült a Felcsút szomszédságába tervezett repülőtér kapcsán egy kormány-előterjesztés. Ennek összeállítása során Tessely Zoltán egyeztetett az érintett települések polgármestereivel. „Az előterjesztés alapvetően a projekt előkészítéséről szól, és az emlékhely, az úthálózat fejlesztése és a csörlős vitorlásrepülő pálya témaköre került bele” – írta a Magyar Hangnak a térség országgyűlési képviselője, aki szerint a kormány-előterjesztés benyújtását a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet miatt most „nem tartja aktuálisnak” Tessely Zoltán.

A lap emlékeztet, hogy a Felcsúthoz közeli reptér témája már régóta jelen van a térségben, 2010-ben a Fejér Megyei Hírlap közölt egy hírt arról, hogy sportreptér épülhet Bicske vonzáskörzetében. A cikk már akkor, tizenegy éve a most a Tessely által jelzett területet említette meg, mint valószínű helyszínt a reptér építésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik