Belföld koronavírus

Kincses Gyula: Legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra

– mondta az InfoRádiónak Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke annak kapcsán, hogy a kamara hétfői közleményében hangsúlyozta: „a baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz”. A MOK kérésekkel fordult a lakossághoz és a kormányhoz is, és azt szeretnék, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljunk ki otthonról.

Kincses hozzátette, hogy most és minden nap minden ember személyes felelőssége a védekezés, hogy ne fertőződjön meg. A hétfői közleményből azt emelte ki, hogy „inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ”.

Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék észszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!

– fogalmazott Kincses, aki szerint a barátoknak most szerinte skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy „jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni azok közül, akiket szeretünk”. A MOK elnöke jelezte: muszáj a csoportosulást kerülni, a tömegközlekedést is.

A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk

– mondta az elnök. Úgy véli, két hét durva szigor elég lenne egy olyan járványhelyzetben, amilyen nem volt az elmúlt ötven évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik