Belföld

Szúnyogirtás kezdődik a Balatonnál

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu
Idén a korábbi évekhez képest előbb, már március 24-26-án megkezdik az első biológiai légi szúnyoggyérítést a Balatonnál.

A kezelés során a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrálnak környezetkímélő biológiai módszerrel, rossz idő estén a munka március 29-30-ára tolódik – idézi az MTI Sáringer-Kenyeres Tamást, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetőjét.

A Balaton térségében 2500-3000 hektárnyi szúnyogtenyészőhelyet tartanak nyilván, a száraz időjárás miatt ennek egyelőre csak egy része került víz alá, ott kedvezőek a körülmények a szúnyogok szaporodásához. A térségben élő mintegy 24 szúnyogfajból 5-7 az embert is támadó csípőszúnyog, ezek közül néhány, a balatoni szezon szempontjából meghatározó faj szaporodását lehet megfékezni a mostani biológiai beavatkozással.

Az enyhe tél idén sem tizedelte meg jelentős mértékben az áttelelő petéket, imágókat, de ha a következő pár hónap nem lesz túl csapadékos, akkor a légi biológiai és földi kémiai gyérítésekkel kezelhető marad a helyzet.

A biológiai védekezésben előrelépést jelentett a tavaly kipróbált és bevált granulátumos kijuttatás. Ez azért jobb a folyékony formánál, mert a vegetáció beindulása, vagyis a fák, bokrok lombosodása után is hatékony, nem marad a leveleken, hanem lepereg a lárvák tenyészőhelyeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik