Tech

Lézeres szúnyogölő szerkezeten dolgozik egy orosz kutató

Getty Images
Getty Images

Amilyen aprók, olyannyira veszedelmes lények a szúnyogok. A világ leghalálosabb állatai már közel 50 milliárd ember halálát okozták világszerte olyan veszélyes kórok terjesztésével, mint a malária, a zika, vagy a dengue-láz. Az agy-számítógép interfészeket tanulmányozó Ildar Rakhmatulin erre a problémára fejleszt egy megoldást, ami a mesterséges intelligencia előnyeit kihasználva lézerrel irtaná a moszkitókat.

Rakhmatulin januárban tette közzé tanulmányát a kidolgozás alatt lévő eljárásról. A felvázoltak szerint a kamerával és galvanométerrel ellátott, Raspberry Pi-alapú eszköze a kereskedelmi forgalomban is elérhető egywattos lézerekkel felszerelve kellően hatékonyan tudná detektálni és kiiktatni a szúnyogokat, mindössze két másodperc alatt. Az emberi bőrt ugyan nem égetné a szúnyogirtó berendezés, de természetesen belenézni nem szabadna a lézerbe.

A leírásban a technikai részletek is olvashatók: a lézer vezérléséért a Raspberry Pi felelne. A zümmögő rovar felismeréséért felelős neurális háló számításaihoz szükséges számítási kapacitást pedig egy Nvidia GTX 1060-al és egy Ryzen 5-ös processzorral hajtott számítógép szolgáltatja.

A jól haladó projekt elé komoly akadály gördült nemrég: a cudar tél. Mivel a kutató környékén élő szúnyogok ebben az időszakban amúgyis meghalnak, ezért nincsenek példányok, amelyeken tesztelhetné a szerkezetet. A kutató megjegyezte: a saját munkája nem függ össze a South Ural State University-n végzett tevékenységével, és egyelőre még befektető sincs az ötlet mögött.

A szakember a Motherboardnak elárulta, hogy idővel egy zsebméretű kialakítást szeretne elérni, de tavaszig nem várható jelentősebb előrelépés a projektben a már fent említett okból kifolyólag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik