Belföld

Letöltendőt kértek a szekszárdi gázrobbanás vádlottjaira

Donka Ferenc / MTI
Donka Ferenc / MTI

Különösen nagy kárt okozó gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség azzal a két lakásfelújítást végző vállalkozóval szemben, akik felelőssé tehetők a 2019 októberi szekszárdi társasházban történt gázrobbanás miatt.

Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy egyik vádlott sem ismerte be a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A Herman Ottó utcában 2019. október 9-én történt nagy erejű robbanásban húsz lakás vált lakhatatlanná a négyszintes épület két lépcsőházában, többen megsérültek, és nyolcvan embernek kellett elhagynia az otthonát.

Kapcsolódó
Ilyen pusztítást végzett a lakásokban a szekszárdi gázrobbanás – huszonkilenc család otthona vált lakhatatlanná
Nyolcvan ember nem tudott visszatérni az otthonába. Válságstábot hoztak létre a helyzet kezelésére.

A főügyészség tájékoztatása szerint a vállalkozók  abban a lakásban végeztek felújítást, amelyben a robbanás keletkezett. Az építési vállalkozó úgy bízta meg gázszereléssel a vízvezeték-szerelőt, hogy tudta, nincs gázszerelői képesítése. Az alvállalkozó – aki tervek és engedélyezés nélkül végezte a gázrendszer felújítását – egy konvektort nem csatlakoztatott a gázvezetékhez, egy konyhai készülék bekötőcsavarját pedig nem húzta meg. A vád szerint az emiatt a légtérbe jutó gáz okozta a robbanást.

A lakás tulajdonosa másodfokú égési sérüléseket szenvedett, hárman pedig könnyebben megsérültek. A százhuszonöt lakásban, hat garázsban és hat gépkocsiban összesen 150 millió forintos kár keletkezett. Az ügyészség fogházat és pénzbüntetést kért a vállalkozókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik