Belföld

Ilyen pusztítást végzett a lakásokban a szekszárdi gázrobbanás – huszonkilenc család otthona vált lakhatatlanná

Huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná a szerdai szekszárdi gázrobbanás miatt – ezt Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója közölte az Ács Rezső polgármesterrel közösen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A robbanásban két férfi súlyos, három nő könnyebb sérülést szenvedett.

Balázs Gábor elmondta, hogy statikus vizsgálta meg az épületeket, és a szakértői véleményt követően a kevésbé sérült Herman Ottó utca 1-es és 7-es lépcsőházába visszatérhettek a lakók. Ezekben a lépcsőházakban az áramszolgáltatás már szerdán helyreállt, a gázszolgáltatást a szükséges biztonsági feltételek megléte esetén kapcsolja vissza a szolgáltató, melyhez a lakók együttműködésére lesz szükség.

Fotó: BM OKF/ Boros Brigitta

A robbanás következtében a 3-as és 5-ös lépcsőházak húsz lakása, valamint a 8-as lépcsőházban további kilenc, vagyis összesen huszonkilenc lakás vált lakhatatlanná, ami nyolcvan embert érint. Az önkormányzat az érintett hatóságokkal, köztük a katasztrófavédelemmel is együttműködve válságstábot hozott létre a helyzet kezelése érdekében. Azonnal tizenhárom önkormányzati kezelésű ingatlant bocsátottak a károsultak rendelkezésére. A tegnapi nap folyamán senki nem élt ezzel a lehetőséggel, rokonoknál és ismerősöknél töltötték az éjszakát. Az ingatlanok igénybe vételének lehetősége továbbra is fennáll.

A robbanás következtében nem csak az érintett tömbben, hanem a környező épületekben is keletkeztek károk. Ablakok törtek ki, ajtók szakadtak ki a helyükről, ezek ideiglenes helyreállításában is segítséget nyújt az önkormányzat. Gépjárművek szélvédői törtek ki, a környező utcákban mindenfelé törmelék hevert, ezek eltakarítása jelenleg is zajlik.

Az biztosan elmondható, hogy a gázrobbanás történt, lánggal égés nem követte. A robbanás keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás során vizsgálják a katasztrófavédelem szakemberei.

 

Fotók:BM OKF/ Boros Brigitta

Olvasói sztorik