Belföld koronavírus

Oltás és korábbi fertőzés nélkül is megkapta az oltási igazolványt egy házaspár

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Egyre nagyobb a káosz az oltási az oltási igazolványok körül, amelyeknek célja még mindig nem világos. A Népszavának Nagy Ákos zeneszerző számolt be tapasztalatairól. Elmondta: ő és felesége is megkapta az okmányt, bár egyiküket sem oltották be koronavírus elleni vakcinával és át sem estek a fertőzésen. Szerinte az állami hivatalok hibája emberek életét sodorhatja veszélybe, hiszen lehetnek olyanok, akik tévedésből kapják meg az oltási igazolványt, és visszaélnek azzal, kimaradnak az oltási folyamatból és adott esetben fertőzik környezetüket. Nagy Ákos annak tudja be a tévedést, hogy tavaly december 18-án ő és felesége is elment egy szűrőpontra, mert „valami bujkált bennük”. Az első és a második gyorsteszt is negatív értéket mutatott. Szerinte szűrési eredményük valahogy bekerülhetett az egészségügyi adatok közé, és egy állami hivatal „polcán” rossz helyre került.

Az igazolványokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki, de a lap megkeresésére nem reagáltak. Azt, hogy ki tekinthető fertőzésen átesettnek, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben tartják nyilván, a rendszer fenntartója az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). Az OKFŐ a belügyminiszter irányítása alatt van, aki egyébként felel a személyiadat- és lakcímnyilvántartásért is. Megkeresték a Belügyminisztériumot, de nem válaszoltak, így tett a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, amely a vakcinainfón keresztül gyűjti az adatokat azokról, akik regisztráltak oltásra.

Szijjártó ellenzékben még gyanúsnak találta a céget

A lap feleleveníti: a kártyák legyártása milliárdos üzlet, azokat a tavaly 27,4 milliárdos bevétellel záró ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. készíti el. A vállalat vezérigazgatója az ideje nagyobb részét az Egyesült Államokban töltő Erdős Ákos, aki a kétezres években még Gyurcsány Ferenccel üzletelt. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz ezért élesen támadta a nagyvállalkozót. Szijjártó Péter 2005-ben még gyanúsnak nevezte, hogy Erdős érdekeltségei sorban nyerték a közbeszerzéseket. A gyanúnak aztán eloszlott, Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése után is érkeztek a vállalathoz az állami megrendelések.

A csütörtöki kormányinfón elhangzottak szerint eddig 1,44 millió ilyen kártyát gyártottak le. Az igazolványról szóló február 12-i kormányrendelet szerint

egy ilyen plasztikkártya előállítási költsége 2000 forint.

A lap szerint nem valószínű, hogy az ANY Biztonsági Nyomda csupán az anyag- és munkaköltséget számlázta ki a kormány felé – ám ha csak ezekkel az ismert tételekkel számolunk, az is 2,8 milliárdos bevételt jelentene a nyomdának.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik