Belföld

Rejtélyes építkezés Csopakon: óriásfúrót vetettek be a Balaton partján

Google Maps
Google Maps

A Hírbalaton számolt be róla, hogy a csopaki közforgalmú kikötő mólószárnyán óriási fúrógépet is bevetve betonozták egy új építmény alapjait strandi besorolású területen az elmúlt hetekben. A lap szerint többszörösen törvénysértő az építkezés, de egyelőre még várják a hatóságok visszajelzését.

Ambrus Tibor csopaki polgármester a lapnak elmondta: egy leégett épület újjáépítése zajlik a tavaly ősszel eladott közforgalmú kikötő mólójának keleti oldalán, amely régóta magánterület. A Hírbalaton olvasói szerint 2019-ben itt valóban leégett a Code Zero nevű konténer-bisztró, de az érvényben lévő szabályok alapján eleve nem is állhatott volna ott. Nem szerepel sem a 2016-os vízpartot szabályozó miniszteri rendeletben, sem a Miniszterelnökség irányításával most készülő új vízparti tervekben. A helyiek szerint érthetetlen, miként épülhet egy mély-alapozású betonépítmény szinte a mederben, pár méterre a víztől.

A lap a helyiekre hivatkozva arról ír, hogy az érintett ingatlan valaha az állami gazdaságok üdülőjének lombos-árnyas strandja volt. Mióta magántulajdonba került több tucat fát kivágtak a területről, ami strand helyett vitorlástelepként működik. Úgy tudják a tulajdonos szeretné elérni, hogy a strandi besorolású terület kikötői besorolást kapjon. Csopakon nincs közpark, zsúfolt a parti sétán nyaranta, és az igen kedvelt strand is csak keskeny földsávval rendelkezik, így szükség lenne a strandi partszakaszok strandként vagy zöldterületként való működtetésére.

A cikk szerint bőven akad a Balatonnál szabálytalan építkezés, de még senki nem hallott olyanról, hogy a hatóságok elbontatták, vagy ledózeroltatták volna bármelyiket. Arról sem hallani évek óta, hogy illegális mederbetöltést, vagy stégeket elbontott volna bármely hatóság.

Az építkezésről a Hírbalaton cikkében több képet is talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik