Belföld

Veszélyben a balatoni viharjelzés: ötszintes társasházat húznának fel a siófoki obszervatórium mellé

A siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítésének megakadályozását kéri az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség, ami szerint a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak.

A Balaton biztonságos működtetéséről van szó, amiért már sokan sokat tettek. Sok pénzt költött az állam a viharjelzés csúcstechnológiával való ellátására is. Ezért kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés

– fogalmazott a hirbalaton.hu-nak Lombár Gábor, a szövetség elnöke.

A lap információi szerint a kormányhivatalnak jövő hét közepéig kell döntést hoznia, hogy engedélyt ad-e a magánépítkezés megkezdésére.

Az alig 1200 négyzetméteres területért már több éve folyik a harc. A lap korábbi cikkében azt írja, a keskeny telken évekig két védett hársfa állt, amelyek egy korábbi, építkezést elutasító határozat fontos érveként szerepeltek, de a fákat 2018 nyarán egyszerűen kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe valami oknál fogva építési telekként jelölték az egykor strandként funkcionáló, majd magánkézbe került területet, és az új jogszabályok nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházó rendelkezik építési engedéllyel.

Kiemelt képünk balatoni illusztráció. Fotó: Mohos Márton/24.hu 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik