Belföld koronavírus

Gulyás elárulta, hogy a kínai vakcina a legdrágább

Magyarország Kormánya
Magyarország Kormánya
  • Korábban az összes regisztrált, most már csak a 60 év felettiek beoltását ígérik húsvétig.
  • 10 ezernél „jóval több" kórházban ápolt beteggel számol a kormány. 2829 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van.
  • 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a keleti vakcinákról szóló szerződéseket.
  • A kínai vakcináért kell a legtöbbet fizetni.
  • Az AstraZeneca-incidens miatt nem indul vizsgálat.
  • Salvinivel és a PiS-sel tárgyal a Fidesz a Néppártból távozás utáni időkre készülve.
  • Továbbra is lehet orvost választani.
  • Orbánnal és Áderrel is találkozik majd a pápa.
  • 3 százalékos inflációt vár idén a kormány.

Gulyás Gergely azzal kezdte a kormányinfót, hogy a szerdai kormányülésen szinte csak járványügyi kérdésekről volt szó. A napi adatokat idézve azt mondta, hogy a harmadik hullámban lehetnek sokkal nehezebb napok, mint a második hullámban.

A miniszter szerint az egyetlen jó hír, amivel szolgálni tud, hogy gyorsan halad a vakcináció. Eddig a magyarok 11,3 százaléka kapott legalább egy oltást, az uniós átlag valamivel 7 százalék alatt van. Ez főleg a kínai vakcinabeszerzésnek köszönhető: csütörtökön 450 ezer újabb adag Sinopharm-vakcina érkezett.

Húsvétig minden 60 év feletti megkaphatja az oltást Gulyás ígérete szerint, ehhez hozzátette, hogy ebben a korosztályban a legmagasabb a regisztráltak aránya. Korábban még március 15-éről volt szó, ameddig az idősebbeket beolthatják, és húsvétig minden regisztrált beoltását ígérték.

Kapcsolódó
Orbán: Március 15-ére be fogunk oltani minden 60 év feletti regisztrált magyart
A miniszterelnök ígérete szerint március elejétől, aki közvetlen életveszélynek van kitéve, legalább egy oltás erejéig védett lesz, április elejéig pedig megközelítjük a 2 millió beoltottat.

Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok meg is halhatnak

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint az oltásból nem lehet politikai kérdést csinálni. Szerinte ugyanis az ellenzék ezt teszi.

A miniszter azt is megígérte, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az oroszokkal, illetve a kínaiakkal kötött vakcinaszerződéseket. Ezek azok a szerződések, amelyeket eddig nagy erőkkel titkolt a kormány. Gulyás azzal folytatta, hogy az unió hasonló szerződéseinek nyilvánosságát is támogatja, de az Európai Bizottság ezt egyelőre ellenzi, ezért levélben fognak hozzájuk fordulni.

A kormányülésen arról is döntés született, hogy a tízmilliós gyorskölcsönt azok a szolgáltatók is felvehetik, akiknek márciusban be kellett zárniuk. Az 50 százalékos bértámogatást, és az önkormányzati-, valamint állami bérleményekben működő szolgáltatóknak nem kell bérleti díjat fizetniük. Katát szintén nem kell fizetniük ezeknek a vállalkozóknak márciusban.

Gulyás Gergely elmondta, hogy

az orosz vakcinából két oltás 17 euróba, a kínai vakcinából ugyanez 63 euróba kerül.

Ez forintban azt jelenti, hogy Szputnyik V-vel körülbelül 6200-ba kerül az oltás, a Sinopharm-vakcinával pedig 23 ezer forintba. A nyugati vakcinákról azt mondta Gulyás, hogy valamelyik sokkal, valamelyik kevéssel olcsóbb a kínai vakcinával. Azaz a miniszter szavai alapján a kínai vakcináért fizeti a legtöbbet a kormány.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy összesen körülbelül hétszáz orvos nem írta alá az új egészségügyi jogviszony szerinti szerződését, de négyszáz új belépő is volt a miniszter elmondása alapján. Szerinte ez azt mutatja, hogy az új egészségügyi jogviszony elfogadottsága nagyon magas.

Kérdésre az is kiderült, hogy a kormánytagok és az operatív törzs tagjait már elkezdték oltani:

Gulyás Gergely Szputnyikot kapott.

A hétvégi AstraZeneca-oltások elmaradása Gulyás Gergely szerint nem volt nagy baj, sokan így is megkapták az oltást. Felelősöket nem keres a kormány, nem is vizsgálják, ki hibázott, amikor össze-vissza, sokszor messzi oltópontokra hívták be az embereket.

Arról még nem döntött a kormány, hogy csak írásbeli érettségi lesz-e újra. A 18 éven aluliakat még nem fogják oltani: ők csak Pfizert kaphatnának, de azt is csak 16 év felett.

A Fidesz és a Néppárt szakításáról is kérdezték a minisztert. Azt mondta, csak azért nem adták be eddig a kilépési nyilatkozatot, mert a járvánnyal vannak elfoglalva. Gulyás azt mondta, nem akar a Fidesz szélsőségesekkel együttműködni, lehetséges szövetségesként a Salvini-féle Ligát és a lengyel PiS-t említette.

A virágboltoknak a temetőkben is zárva kell maradniuk, csak virágrendelésre van  lehetőség. A polgári polgármesteri döntéséről – hogy mégis kinyithatnak a virágboltok a településen – azt mondta Gulyás Gergely, hogy felelőtlenség.

A miniszter kérdésre azt is elmondta, hogy továbbra is meg lehet választani, hogy melyik orvosnál akar valaki szülni, de a hálapénzt kivezették a rendszerből. Ez az olyan területeken, ahol nagy volt a paraszolvencia szerepe átmeneti nehézségeket okozhat, mondta Gulyás Gergely.

A pápa Orbán Viktorral és Áder Jánossal is fog találkozni.

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére érkezik majd Magyarországra szeptemberben. A látogatást már elkezdték előkészíteni, a miniszter megfogalmazása szerint tisztelettel várják a római pápát.

A kormány 3 százalékos inflációval számol idén, plusz-mínusz 1 százalék. Gulyás Gergely azt mondta, ha nagyobb lesz az infláció a vártnál, akkor azt a nyugdíjaknál és a szociális ellátásoknál érvényesíteni kell.

A nemzeti konzultációt eddig félmillióan töltötték ki, ez jóval kevesebb, mint a korábbi konzultációt kitöltők száma. Gulyás Gergely azt mondta, rögtön nyilvánosságra hozzák az eredményeket, amint lehet.

4 millió 360 ezer Johnson & Johnson-vakcinát kötött le a kormány. Ezt rögtön elkezdik lehívni, és elkezdenek vele oltani, ha megkapja az oltóanyag az engedélyt.

Gulyás Gergely felidézte, hogy 8329 covidos van kórházban jelenleg, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen. Azt mondta, még 13 244 szabad ágy van, és 1918 olyan ágy, amelyhez lélegeztetőgép is van. Azaz

2829 beteg egyszerre lélegeztetését tudják megoldani legfeljebb Gulyás szavai szerint.

Merkely Béla korábban azt mondta, hogy körülbelül ezer beteget lehet egyszerre lélegeztetni. A miniszter is utalt arra, hogy a szakképzett személyzet jelenti a szűk keresztmetszetet, nem a lélegeztetőgépek, vagy az ágyak száma, de szerinte az egészségügy bírni fogja a terhelést, pedig úgy számolnak, hogy tízezernél is jóval többen lehetnek egyszerre koronavírus miatt kórházban.

Kérdésre azt is elmondta Gulyás Gergely, hogy szerinte nem szigorított későn a kormány, sőt, az ellenzék még nyitást követelt elmondása alapján február végén. A miniszter szerint felelősen és időben szigorított a kormány.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azzal zárta a kormányinfót, hogy elmondta, március 15-én csak az ünnepéleyes zászlófelvonást tartják meg a Kossuth téren, más rendezvény nem lesz a nemzeti ünnepen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik