Belföld koronavírus

Gulyás válasza arra, hogy ki kezeli az orosz és kínai vakcinaszerződéseket: az, aki kötötte

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Még mindig nem publikálta a kormány az orosz és kínai vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket, a 444.hu cikke szerint úgy tűnik, hogy nem véletlenről van szó. A 444.hu közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni a szerződéseket, amelyekből nem csak a pontos ár derülhetne ki, hanem az is, hogy milyen ütemezésben szállítják az oltóanyagokat Magyarországra. Mivel a vakcinabeszerzések a Külügyminisztériumhoz köthetők, a lap először Szijjártó Péter tárcájánál próbálkozott. Válaszukból az derült ki, hogy nem a külügy az illetékes. A lap ezután a Miniszterelnökséghez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához nyújtott be közérdekű adatigénylést, mindkét tárca azt közölte, hogy nem ők az illetékesek, azonban hogy ki kezeli a szerződéseket, nem árulták el.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelytől a lap a február 25-i kormányinfón megkérdezte, hogy ha ő 2009-ben még ellenzékben azt követelte a kormánytól, hogy adják ki a H1N1 vírus elleni oltóanyag szerződéseit, akkor ezt most miért nem teszik meg? Gulyás válasza szerint: „Most is közérdekű adatnak minősülnek, és a kormány az ezzel kapcsolatos szerződéseket nyilvánosságra fogja hozni. Ha bármit ebből nem hozunk nyilvánosságra, az csak üzleti titoknak köszönhető. De az egyes vakcinák ára mint állami költségvetésből kifizetett pénz nem minősülhet közérdekű adatnak, úgyhogy a véleményem nem változott. Az, hogy mennyi idő alatt tesz eleget a közérdekű adatigénylési kérelemnek az illetékes hatóság, erre törvényi határidő áll rendelkezésre. Azon belül kell eleget tenni.”

Volt azonban egy ennél sokkal furább válasza is. A lap megkérdezte Gulyást, hogy melyik állami szerv az adatkezelő. Azt válaszolta:

Mindig az, amelyik a szerződést kötötte.

Gulyás szerint tehát a szerződés közérdekű adat, oda is adják időben, ha kikérik, de nem árulja el, honnan kell kikérni.

Nem járt jobban Szél Bernadett független képviselő sem: ahogyan korábban beszámoltunk róla, hiába próbálta megszerezni az orosz és kínai vakcina beszerzéséről szóló szerződéseket.

A külügy és a pénzügy nem adatkezelő, ezt írták. Felmerült a kérdés, hogy akkor mégis melyik minisztérium vagy állami szerv köthetett szerződést az oroszokkal és a kínaiakkal. Adatkéréssel fordultam a Kásler-, Pintér- és a Rogán-minisztériumhoz, az Operatív Törzshöz és Müller Cecíliához is, de az összes helyről az a válasz jött, hogy veszélyeztetné a feladatellátásukat, ha elküldenének 2 darab szerződést, amire egyébként már eddig is két hetük volt

– írta a független képviselő Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik