Belföld

Felmondások, szünetelő osztályos ellátások – gondok a mosonmagyaróvári kórházban

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Olyan részleget is bezárnak, amelyet nemrég újítottak fel.

Nagy volt a riadalom múlt szerdán Mosonmagyaróváron, miután olyan hírek terjedtek el a nyugat-magyarországi városban, hogy a kórház (amelynek ellátási körzetébe 50 ezer ember tartozik) nagy része bezárhat, a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátást is áthelyezhetik Győrbe.

Azért terjedtek ilyen hírek a városban, mert arányaiban nagyon sokan mondtak fel a Karolina Kórházban a dolgozók közül március 1-jén, amikor alá kellett volna írniuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, többen nem vállalták ezt. Hivatalos adatok még nincsenek, de a 24.hu tudomása szerint közel annyian álltak fel (főként az ápolók közül, de voltak orvosok is), mint a jóval nagyobb győri kórházban, ez egybevág az ugytudjuk.hu információival, ők 50 körüli távozót említenek Győrből.

Helyi Facebook-oldalakon érkeztek beszámolók lakosoktól, amelyek alátámasztani látszottak az aggodalmakat. „Tegnap voltam Sztk-ban. Ott azt mondták hogy minden rendelés szünetel de hogy meddig azt nem tudják.” Egy másik lakos írta, hogy neki időpontja volt, de nem fogadták, rendelés nem volt.

Csütörtökre aztán a kórház kiadott egy közleményt, amely a bizonytalanságot megszüntette. Eszerint „a szülészeti-nőgyógyászati és a gyermekosztályos ellátás átmenetileg szünetel”, vagyis ezen a részlegeken a fekvőbeteg-ellátás és a sürgősségi ellátás ideiglenesen megszűnik. Ezt a funkciót a győri kórház veszi át, hogy meddig, nem tudni még. A járóbeteg-ellátás, tehát a szakrendelések megmaradnak.

Ugyanakkor több oka is lehet az átszervezésnek. Az okok egymásra hatnak: kisebb létszámmal dolgoznak, miközben a pandémia miatt akkora a terhelés, hogy más osztályokról is át kell vezényelni dolgozókat azért, hogy képesek legyenek garantálni a koronvírusos betegek ellátását. Akkora a szükség, hogy szülészetről, gyermekosztályról is ápolókat kell küldeni a járványosztályokra.

Mindemiatt az a részleg esik most áldozatul az átalakításnak, amelyet tavaly év végén egyszer pár nappal azt követően már bezártak, hogy sok tízmillió forintból felújították. Akkor koronavírusosok lettek orvosok, szakápolók ezen a részlegen, valamint a sebészeti és traumatológiai osztályon. Majd pár nap múlva a város egykori polgármestere és a térség parlamenti képviselője, erős embere, Nagy István mostani agrárminiszter az asztalra csapott, és elérte, hogy mégis nyissák ki a becsukott részlegeket, és ne onnan Győrbe, hanem Győrből Mosonmagyaróvárra rendeljenek ki dolgozókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik