Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld koronavírus

Nőnapon kell bezárniuk, pánikban a virágárusok

Március 8. az év legforgalmasabb napja a virágárusoknál, de jelen állás szerint idén nem nyithatnak ki aznap, pedig az árut már megrendelték.

Kétségbe vagyunk esve, kilátástalan a helyzet.

Erről beszélt a 24.hu megkeresésére Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke, miután a kormány bejelentette, néhány kivétellel minden üzletnek be kell zárnia március 8-ától két hétre.

A nőnap általában az év legjobb napja a virágárusoknál, az átlagos forgalom akár hússzorosát is megkereshetik ilyenkor. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése alapján viszont úgy tűnik, nem nyithatnak ki hétfőn.

Boros Attila kérdésünkre elmondta, már akkor elkezdtek egyeztetni az illetékes minisztériummal, amikor híre ment, hogy szigorítani tervez a kormány. Csak annyi volt a kérésük: legalább nőnapon lehessenek nyitva.

Azt a választ kaptuk, hogy továbbítják a döntéshozóknak a kérésünket, a mai bejelentés hidegzuhanyként ért mindenkit. Eddig legalább 50 virágárussal beszéltem és még 40-et nem hívtam vissza

– magyarázta.

Mint fogalmazott, a legnagyobb baj az, hogy a nőnapra a virágárusoknak is fel kell készülniük, az árubeszerzés pedig már szerdán javában zajlott. Mivel az elmúlt év a különböző korlátozások miatt nekik sem volt fényes, többen hitelből vagy kölcsönből vásároltak be március 8-ára.

Csak nőnapon realizálni lehet egy gyengébb januári teljes forgalmat. Ezekben a percekben is zajlik az egyeztetés, hogy tegyenek kivételt legalább hétfőn a virágárusokkal. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a kiszállítás működhet-e. Sokan indítottak webshopot a járvány miatt, de a bejelentésből az nem derült ki, ez is korlátozva lesz-e

– tette hozzá.

Lapunk beszélt egy XIII. kerületi virágárussal is. Ő azt mondta, az általuk rendelt áru nagy része romlandó, nem bírja ki március 22-éig, tehát a várt nyereségből hatalmas mínusz lehet.

Ha csak egy héttel korábban tájékoztatnak bennünket már felkészültebbek lehettünk volna, és nem vásárlunk nagy mennyiségű romlandó árut megtakarításainkból. Amennyiben nem történik változás, akkor az okozott kár a kormány lelkén szárad, mivel az ő hibás tájékoztatása miatt vállalták a kockázatot az emberek és vásároltak nagy mennyiségű árut

– mondta.

Felhívta rá a figyelmet, hogy egyes nyitva tartó nagyobb szuper- és hipermarketek árusíthatnak virágot is, ami tovább károsítja a kisvállalkozókat, akiknél pedig nincs hasonló tömeg. Ráadásul hiába lehetnek nyitva a hétvégén még ők is, a legnagyobb forgalmat mindig nőnapon realizálják, nem az azt megelőző napokban.

Kiemelte azt is, hogy a döntés a beszállítókat is súlyosan érinti, mivel sok kertész eleve úgy ülteti el a virágait, hogy nőnapkor tudja leszedni őket. Miután a virágkötők nem tudják eladni a virágaikat, így jó eséllyel sokan át sem veszik majd a megrendelt árut, vagy nem vásárolnak. Ezzel még egy iparág kerül veszélybe.

Az óvodás, iskolás rendelésekkel már most buktunk. Tavaly májusban Müller Cecília még amellett kampányolt, hogy virágokkal nem lehet terjeszteni a vírust, ezért szabad vinni virágot anyák napja alkalmából, és erre az időszakra kaptak is külön engedményeket a virágüzletek. Az ajándék volt a számunkra, és most is az lenne. Egy éve is sikerült tökéletesen megszerveznünk az árusítást, a vevők fegyelmezetten, a másfél méteres távolságot betartva várakoztak az üzlet előtt

– tette hozzá.

Csütörtökön kora délelőtt volt a Budapesti Nagybani Piacon egy másik üzlettulajdonos, sok százezer forint értékben vett virágokat. Ahogyan beszélgetett a többi kereskedővel, bár szóba került az elmúlt napokban belengetett valamiféle korlátozás, szinte senki nem tudta elképzelni, hogy már a nőnapra is érvényes lesz a zárás – mesélte egy virágüzlet alkalmazottja, egyben a tulajdonos rokona. Virágüzletük az egyik legkedveltebb a fővárosi agglomerációban található, húszezres lélekszámú Gyömrőn. Aztán amikor az üzlettulajdonos hazaért az áruval, jött a feketeleves.

Úgy döntöttek, hogy szombaton és vasárnap is este 6-ig lesznek nyitva (egyébként csak délig szoktak) azért, hogy minél több virágot eladjanak, ne maradjon a nyakukon a vágott portéka. Nem tudják megsaccolni, mekkora bevételkiesést, esetleg veszteséget kell lenyelniük (ha túl sok virág maradna meg a zárás előtt), de abban biztosak, hogy sokan a munkahelyükre akartak vinni hétfőn virágot, ám jó részük otthon fog maradni, így nem lesz ki vagy kinek vigye a virágot.

Csütörtök délután 5-kor jártunk az üzletben, ám alig jelentkeztek a virágboltban olyanok, akik eredetileg csak hétfőn reggeli elvitelre rendeltek, de a kormány lépése újratervezésre kényszeríti őket. Mint elmondták, mivel a részletszabályok még nem ismertek, abban is bíznak, hogy esetleg az üzletük melletti parkolóban árusíthatnak hétfőn.

Az ügyben kerestük a kormányt is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.