Belföld

Két hétre lezár az ország

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig bezárnak – kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a hétfőtől érvényes új intézkedések bejelentését. A középiskolákban és az egyetemeken marad a digitális oktatás.

Az üzleteket szintén március 8-ától két hétre, március 22-éig zárják be. Ez alól a kivételek a patikák, az élelmiszerboltok, a drogériák és a benzinkutak. Hozzátette:

március 22-éig minden szolgáltatás szünetel. Ez alól kivétel a magánegészségügy.

További részleteket a kormányrendeletek tartalmaznak majd.

Gulyás elmondta még:

  • kizárólag zárt kapus meccseket és edzéseket lehet rendezni az igazolt sportolóknál,
  • a konditermeket két hétre be kell zárni,
  • a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak,
  • ahol lehet, home office-ra kell átállni,
  • szigorítják a határátlépést,
  • a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni.

A miniszter azzal kezdte a tájékoztatót: „A kormány meghozta a legfontosabb döntéseket. A számok világosak, a tendencia növekszik. A harmadik hullám erősebb, mint a második.” A kormány által megkérdezett vírusszakértők, statisztikusok, orvosok pedig egyhangúan határozott szigorítást javasoltak. A döntésben, szögezte le, szerepet játszott, hogy Magyarországon Európában az egyik legmagasabb a vírus reprodukciós rátája. Ha nem vezetnének be szigorításokat, nőne a halálozások száma, és

ha most nem zárnánk, akkor az újraindítás is későbbre tolódna. Azért kell most zárnunk, hogy mielőbb nyithassunk.

Gulyás Gergely elmondta: terveik szerint március 22-e után elkezdődhet az ütemezett nyitás, ha a napi fertőzésszámok visszaesnek az intézkedések hatására. Ehhez azonban kérte a lakosság együttműködését, az új korlátozások fegyelmezett betartását és a nemzeti konzultáció kitöltését is.

A kormány Facebook-oldalán az is megjelent, hogy

  • a szabadtéri sportolás továbbra is lehetséges,
  • a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező,
  • az iskolák és az óvodák bezárása is március 8-tól érvényes, vagyis pénteken még nyitva tartanak.

Reggel megírtuk: 6278 új fertőzöttet találtak tegnap óta, ezzel ismét százezer fölé, 102 566-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma. Ennyire sok fertőzöttet alig néhányszor regisztráltak eddig: november végén, a második hullám tetőzéséhez közeledve fordultak elő hatezres számok. 30 794 tesztből lett ennyi minta pozitív, ez azt jelenti, hogy minden ötödik teszt pozitív lett. A 20 százalékos találati arány kifejezetten magasnak számít, messze meghaladja a WHO által javasolt 5 százalékos szintet. Eközben 152 beteg elhunyt, ezzel a halálos áldozatok száma 15 476-ra nőtt.

Gulyás Gergely elmondta: jelenleg is tart a kormányülés, a további részletekről, a pontos szabályokról csak a későbbiekben fognak tájékoztatni. Orbán Viktor kormányfő pedig a péntek reggeli rádióinterjújában több részletet is be fog jelenteni, amelyeket ma dolgoznak ki.

Azt pozitívnak értékelte Gulyás, hogy jól haladnak az oltással, szerinte hamarosan az Európai Unión belül Magyarország lehet a leginkább átoltott ország, ennek ellenére azonban szükség van a mostani korlátozásokra, mert nem lehet másképp megfékezni a vírus terjedését. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka írta alá az új jogviszony létesítéséhez szerződést.

A miniszter röviden kommentálta a tegnapi brüsszeli eseményeket, azaz a Fidesz (kényszerű) távozását az Európai Néppártból: szerinte a Néppárt a harmadik hullám közepén teljesen „lényegtelen szabályzatok” elkészítésével foglalkozott, mindez „egy ország ellen irányult”, ami a pártcsalád éretlenségét bizonyította. Szerinte a Néppárt nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata pártoknak, ugyanakkor fontos lenne, hogy „a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni” a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik