Belföld

A MESZK elnöke szerint sok egészségügyi szakdolgozó kér igazolást, hogy amint lehet, külföldre mehessenek

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az első becslések szerint 5500 szakképzett dolgozó tűnt el hétfőn éjjel a magyar egészségügyből. Ők azok, akik a rájuk kényszerített határidőig nem írták alá az új munkaszerződéseket, miszerint a jövőben egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgoznak. Hogy az érintettek mekkora része orvos, illetve szakdolgozó, azt Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató nem közölte. A Népszava cikke szerint azonban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felmérést indított tagjai körében, hogy egyértelmű képet kapjanak. Balogh Zoltán, a köztestület elnöke úgy becsülte, hogy a távozók 70-75 százaléka, azaz mintegy 3500-4000-en lehetnek szakdolgozók.

Szerinte a legtöbben éppen azokról a területekről távozhattak, ahol a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve, ilyen az intenzív-, a sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak. Hozzátette: az is látszik már a „jóhírnév igazolást” kérelmezők számából, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan mennek ismét a határon túlra munkát vállalni, illetve számolni kell azzal is, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba, tehát az ő munkájukra sem lehet hamarosan számítani.

A kórházi főigazgató keddi tájékoztatóján azzal nyugtatta a közönséget, hogy bár vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, de azokon a helyeken átcsoportosítással biztosítják majd a megfelelő körülményeket. Jenei Zoltán szerint „teljes garanciát lehet adni” arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik