Belföld koronavírus

A Debreceni Egyetem a koronavírus miatt arra kéri ötszáz ázsiai hallgatóját, ne utazzanak haza

A Debreceni Egyetem vezetése arra kéri a koronavírussal fertőzött országokból származó több mint ötszáz hallgatóját, ne utazzanak az érintett térségekbe. Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központjának igazgatója elmondta: Kínából, Koreából, Vietnámból és Mongóliából több mint félezer hallgatójuk van, de a vizsgaidőszak miatt tíz alatt lehet azoknak a száma, akik az ünnepekre hazautaztak, visszautazásuk pedig zömében a kínai holdújév után, a hétvégére várható.

Elmondta, négy hallgatójuk él Vuhan városában, ahol először mutatták ki az új koronavírust, közülük egy bizonyosan Debrecenben tartózkodik, a többiek hollétéről tájékozódnak. A pánik megelőzése érdekében minden, a térségből származó hallgatóval, aki a közelmúltban otthon járt, felvették a kapcsolatot, kérdőívekkel mérik fel az állapotukat és azt, hogy kikkel érintkeztek, bármilyen kockázat esetén az egyetem területén lévő háziorvoshoz irányítják őket.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: az egyetem klinikai központja és az egyetemi kórház infektológiai intézete felkészült az influenzás betegek fogadására, de az új koronavírus kimutatására is. A klinika intenzív osztályán lázkaput állítanak fel, ha valaki lázasan érkezik az intézménybe, azt a többi betegtől azonnal elkülönített rendszerben kezdik megvizsgálni – tette hozzá a rektor, megjegyezve egyetemük egyik pilot üzeme is részt vesz az új koronavírus elleni hatóanyag kutatásában.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik