Belföld

Ízlelgetik a vereség ízét, csak lopni akarnak – így reagált az ellenzék a Fidesz néppárti tortúrájára

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Szerdán az Európai Néppárt megszavazta azt a módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A Fidesz miatt indított eljárás bevetését azonban a Fidesz nem várta meg: a kormánypárt jelezte, hogy kilépnek a pártcsaládból.

A hírekre gyorsan megérkeztek az ellenzéki reakciók is: Gyurcsány Ferenc például arról ír Facebook-oldalán, hogy „ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy «Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki». 
A lényeg ugyanaz. Vesztesek” A DK alapítója szerint szó nincs Európa erős emberéről, „itt egy igazi lúzert látunk”.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint „több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot. Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle”. A Momentum politikusa kiemelte: hiába támadják azzal a jogállamisági mechanizmust, hogy az csak „politikai fegyver”, mindenki tudja, hogy

egyszerűen csak lopni akarnak.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője úgy látja: megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. Szerinte a „kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük”. Ujhelyi úgy látja, hogy mindez nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; „mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek”.

A Jobbik közleményében arról ír, hogy „ne legyen senkinek illúziója: ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni” a Fidesz. Hozzáteszik: az már részletkérdés, hogy a Fidesz a kilépéssel elébe ment-e egy „kínos kirúgásnak”,

Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig.

Ungár Péter és Hanák Gábor, az LMP országos elnökségének tagjai ugyancsak közleményben kommentálták a Fidesz kilépését, illetve az Európai Néppárt döntését. Mint írják: úgy tűnik, hogy „ fondorlatos cselekmények egy részének a végéhez érkeztünk”,  de „Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat”. Szerintük a magyar emberek számára a Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs valódi jelentősége, hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik