Nagyvilág

Hatott a Néppárt vezetésére Orbán fenyegetőzése?

Újabb fordulat állt be a néppárti vezetés és a Fidesz-frakció közötti kötélhúzásban. Bár hétfőn még számos brüsszeli képviselő úgy vélekedett, hogy a fenyegetőzésekkel Orbán Viktor kifejezetten megkönnyítette a Néppárt számára, hogy véglegesen pontot tegyen az ügy végére, a Manfred Weber által vezetett frakció mégis újabb gesztust tett a magyaroknak.

Az EPP elnöksége pénteken úgy döntött, hogy módosítja az eljárási szabályzatot, és ezzel lehetővé teszi a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre eddig nem volt mód. Az, hogy a módosítást a Fidesz ellen lehet alkalmazni, annyira egyértelmű volt, hogy Orbán Viktor vasárnap levélben jelentette be, ha a Fideszt nem látják szívesen, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjanak.

A 444.hu szerint hétfőn este a néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán kifogásolt, de egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene.

És ami a lényeg: az átvariált szöveg már nem a 26-i, azaz ha el is fogadják, akkor sem érvényes Orbán fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük.

Vagyis úgy néz ki, hogy a fideszesek továbbra is maradnak a frakcióban, és ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint azt az elmúlt napok tervei sugallták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik