Belföld

Bocsánatot kért áldozata családjától a nádudvari tragédiát okozó traktoros

police.hu
police.hu

Hat hónap felfüggesztett fogházra ítélte jogerősen a Debreceni Törvényszék azt a traktorost, aki tavaly október elején elütött egy biciklivel közlekedő 65 éves asszonyt Nádudvaron.

A tényállás szerint a traktoros 15 km/órás sebességgel.közlekedett Nádudvar belterületén a pótkocsis szerelvénnyel.  Egy útkereszteződésben megállt, majd úgy indult tovább egyenesen, hogy nem biztosított elsőbbséget a tőle jobbról érkező kerékpárosnak, akit a munkagép elejére szerelt rakodóvillával elütött.

A baleset következtében a 65 éves nő elesett és életveszélyes sérülésekkel vitték a kórházba, ahol hat nappal később belehalt a sebesülésekbe. A bíróság súlyosító körülményként értékelte a KRESZ megsértését, továbbá azt, hogy a traktoros vezetői engedély nélkül közlekedett. Enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a férfi beismerte tettét, megbánást tanúsított, bocsánatot kért, illetve azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A bíróság hat hónap fogházra ítélte a férfi, de a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztette, ám az ügyészség súlyosításért fellebbezett. A Nagy Antal vezette büntetőtanács helybenhagyta az ítéletet. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, a büntetés hosszabb tartamú felfüggesztése elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

A másodfokú bíróság egyetértett továbbá a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével. Bár a vádlott kiemelt KRESZ szabályt sértett és vezetői engedély nélkül közlekedett, ugyanakkor a férfi beismerő nyilatkozatot tett a járásbíróságon, két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, de őszinte megbánó magatartást tanúsított és bocsánatot kért az elhunyt nő családjától is. A döntés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik