Belföld

„Lekapcsoltuk a villanyt” – búcsúznak a Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül tizenheten egy közös képpel búcsúztak el – írja a Facebook-bejegyzést szemléző hvg.hu, emlékeztetve arra, hogy hétfő éjfélig kell aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak azt a szerződést, amellyel maradhatnak a közellátásban, feltéve, hogy akarnak. A pótlékok és ügyeleti díjak miatt átalakítása miatt azonban több helyen komplett osztályok helyezték kilátásba a felmondásukat, és a közösségi médiában sok olyan bejegyzést látni, amelyben egészségügyi dolgozók azt írják, évtizedek után távoznak az állami ellátórendszerből.

💔Nincs rosszabb érzés, mint mikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani….

Közzétette: Ibolya Vass – 2021. március 1., hétfő

A 444 azt írja, hogy a kórházban az intenzív osztályon dolgozó a 17 szakápoló mellett felmondott három orvos is, miközben a covidos részleg tele van súlyos állapotban lévő koronavírus- fertőzöttekkel. Hozzájuk mától más osztályoktól rendelnek át ápolókat.

„Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk” – mondta a lapnak a távozók egyike, aki szerint már tavaly jelezték a problémáikat – nincs elég eszköz, nincs elég ember – a kórház vezetésének, de ígéreteken kívül nem kaptak semmit, és olyan alapvető dolgokért is könyörögni kell, mint a gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoveral, miközben volt, hogy egy ápolónak hat intenzíves betegre kellett figyelnie.

A nyilatkozó számára nem is az új szerződés jelenti a gondot, hanem a munkakörülmények, mint mondta, a szerződést aláírná máshol,

ahol normális a vezetés, megvannak a feltételek a munkavégzéshez, és a fizetés is megfelel.

A kórház úgy reagált, hogy a dolgozók döntő többsége aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Mint más egészségügyi intézményekben, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák, nagyobb arányú pályaelhagyás csak az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon történt, ahonnan a 28 közül öt orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek így. Ugyanakkor, írták, az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított, az üres álláshelyek betöltése folyamatos.

Abán bezárt a szakrendelő, Győrben a polgármester nem dolgozhat a feleségével

Március 1-jétől bezárt az abai szakrendelő, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását – közölte hétfőn a Fejér megyei város önkormányzata. A közlemény szerint a szakrendelő vezetője az azt működtető gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét, ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonyra változtatni. Mivel ez nem történt meg, vezető nélkül maradt a rendelő, amelynek működése így hétfőtől szünetel. Az önkormányzat szerint így nemcsak beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni.

A hvg.hu megjegyzi, összeférhetetlenségi vita van a háttérben: a szakrendelő ügyvezető igazgatója ugyanis az abai polgármester hozzátartozója. A poszt alapján ez a vita lehet a hátterében annak, hogy a szakrendelőt működtető cég hét önkormányzati kisebbségi tulajdonosa megakadályozta, hogy az igazgató aláírja az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó munkaszerződést.

Kapcsolódó
Bedöntheti a traumatológiai és a sürgősségi ellátást a hétfőn hatályba lépő törvény
Bőven vannak még kérdőjelek és szekrényből kihulló csontvázak a törvény miatt, de legalább megtudjuk, hogy hány orvos dolgozik valójában – mondta a 24.hu-nak az orvoskamara titkára. Svéd Tamás arról is beszélt, maradtak-e tartalékok az egészségügyben a járvány újabb hullámára.

Dézsi Csaba András győri polgármester pedig vasárnap számolt be arról, hogy véget ér a közös munka a feleségével abban a szívkatéteres laborban, amit közösen építettek fel és működtettek az elmúlt 17 évben. „Csak azért büntetnek téged azzal, hogy holnaptól már nem végezheted azt a társadalmilag is kiemelkedően fontos munkát, amiben a szakmádban, az országban az egyik legjobb vagy, mert a feleségem vagy. Ez szerintem gyalázat” – írta a fideszes politikus, bár részletesen nem fejtette ki a történteket.

Kedves Vera❗️
Sajnálom, hogy idő előtt vége a közös munkánknak❗️
Abban a szívkatéteres laborban, amit közösen építettünk…

Közzétette: Dr.Dézsi Csaba András – 2021. február 27., szombat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik