Belföld

Iványi Gáborékat közel 250 millióra büntette a NAV

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek – írja Iványi Gábor 24.hu-nak eljuttatott közleményében. A levél így folytatódik:

A NAV (meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végigfusson) a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 (kettőszáznegyvanhatmillió egyszázharmincegyezer – ebből 90.000.000 forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti. Azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában.

A MET vezetője leszögezi: feltevésük – miszerint technikai számunk (0444) váratlan visszaadása mögött valamilyen taktikai megfontolás áll – sajnos beigazolódni látszik.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a költségvetési tétel, amit az egyházi státuszunk alkotmánysértő elvételéből csak az egy százalékok felajánlása révén veszítettünk az elmúlt években, ennek a mostani összegnek két-háromszorosát teszi ki. Ezért is pert kellett indítanunk, hogy az elmúlt évek alatt jogtalanul visszatartott egy százalékos felajánlások összegét megkapjuk.

Hangsúlyozzák: a tőlük elvett pénzből nem „egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez. Amennyiben a NAV nem látja be úgy, mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gáz elzárással várnia kell és szükséges a tárgyalás útjára lépnünk, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudunk bért fizetni.  Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve.”

Iványi levelét azzal zárja, hogy ezzel a tájékoztatással szeretnénk hazai és nemzetközi támogatóinkat értesíteni, s bátorítani, hogy mindenki, ami tőle telik azt tegye meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik