Belföld

Elutasították M. Richárd fellebbezését, a jogerős ítéletig börtönben marad

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Elutasította a Fővárosi Ítélőtábla M. Richárd fellebbezését, és bűnismétlés veszélye miatt helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék letartóztatását elrendelő végzését. A táblabíróság megkeresésünkre azt közölte, hogy ez azt jelenti, hogy Dózsa György úti baleset elsőrendű vádlottja a másodfokú eljárás befejezéséig letartóztatásban marad.

M. Richárdot négy év fogházra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte tavaly szeptemberben a  Pesti Központi Kerületi Bíróság a két ember halálával járó 2017 májusában történt Dózsa György úti tragédia miatt azzal, hogy a büntetés kétharmada után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen. Az elsőfokú ítélet meghozatalát követően M. Richárd bűnügyi felügyeletbe került azzal, hogy engedély nélkül nem hagyhatja Budapest és Pest megye közigazgatási területét.

Közben nyomozóhatóság szabálysértési eljárást indított vele szemben, mert tavaly októberben engedély nélkül vezetett Budapest belterületén. A Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszék egy hónappal később emelt vádat ellene kétrendbeli hivatali vesztegetés, háromrendbeli rendbeli közokirat-hamisítás, valamint bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás miatt.

Kapcsolódó
Három és fél év börtönt kértek M. Richárdra korrupciós bűncselekmények miatt
Hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt állítják bíróság elé a társaival.

M. Richárd felkeresett egy általa addig nem ismert személyt, akiről tudta, hogy hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumokat készít és közölte, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy soron kívül visszakapja a jogosítványát.

A férfi ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, aki – valótlanul – vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva azt ígérte, hogy 600 ezer forintért segít neki. M. Richárd a közvetítőn keresztül 300 ezer forintot adott azért, hogy a meg nem nevezett személyek a hivatali kötelességük és a jogszabályi rendelkezések megszegésével járjanak el az érdekében úgy, hogy az előírt kötelezettségeket ne kelljen teljesítenie és a jogosítványát visszaszerezze.

A közvetítő 2017 januárjában megjelent a vizsgaközpontban és be is jelentette M. Richárdot a programot lezáró vizsgára a tőle korábban elkért személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával. M. Richárd azonban nem jelent meg a vizsgán, mert a közvetítővel együtt azt hitték, hogy az szükségtelen. A közvetítő ezt követően többször is megpróbált levizsgázni M. Richárd helyett, de ez különböző okok miatt nem sikerült. Ebben az ügyben három és fél évet kértek rá tavaly novemberben a korábbi korrupciós bűncselekmények miatt.

Mihádák Zoltán / MTI

M. Richárd pár hónappal később, 2017-ben jogosítvány nélkül, a megengedett maximális sebességet túllépve okozott halálos balesetet a Dózsa György úton. A kecskeméti maffiaperből is ismert férfi 135-140 km/óra közötti sebességgel haladt Mercédeszével a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe gépkocsijával N. József, aki szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező vádlott elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba. M. Richárd négy év fogházat kapott első fokon.

A Fővárosi Főügyészség ezt követően bűnismétlés, valamint a vádlott jelenlétének biztosítása érdekében indítványozta a kecskeméti maffiaperből is ismert férfi letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa idén január 18-án meghozott végzésében megállapította, hogy január elsején újabb bűncselekmény gyanúja miatt kellett intézkedni M. Richárddal szemben, amikor is a gyanú szerint az ismerőseivel drogozott az egyik V. kerületi étteremben megtartott szilveszteri bulin. Ismerőseivel természetesen a kijárási korlátozásokat is megszegte a tízfős társaság.

Kapcsolódó
Négy év fogházat kapott M. Richárd, megszereztük az eddigi bűnlajstromát
„Mi kell ebben az országban ahhoz, hogy valakit örökre leültessenek?" – kérdezte az elhunyt egyetemista fiú édesapja az ítélet után.

M. Richárdnak elég komoly bűnlajstroma van. 2006-ban nyolc év fegyházra ítélték jogerősen bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt mint társtettest, és bűnsegédként elkövetett fegyvercsempészet miatt. A következő évben kábítószerrel való visszaélés miatt állították bíróság elé. Három és fél évvel ezelőtt pedig begyűjtött még egy felfüggesztett szabadságvesztést is garázdaság miatt. És persze ott van még a korábban már említett hivatali vesztegetéses ügye.

A bíróság megállapította, hogy a kábítószer birtoklás miatt korábban folyamatban volt büntetőeljárás során az ügyészség a nyomozás feltételes ügyészi felfüggesztését rendelte el, melynek időtartamára M. Richárdot pártfogó felügyelet alá helyezték, valamint kötelezettségként előírták számára, hogy legalább hat hónapig tartó kábítószer használatot kezelő ellátáson, vagy azt megelőző felvilágosításon kell részt vennie. A bíróság végül bűnismétlés, és újabb szabadságvesztéssel járó bűncselekmény veszélye miatt tartóztatta le M. Richárdot. Ezt követően az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélyének a megállapításáért is, míg a férfi a letartóztatás elrendelése miatt fellebbezett.

Kapcsolódó
A rendőrök vetettek véget M. Richárd szilveszteri kokainos bulijának
Tíz embert állítottak elő. Az ügyészség kezdeményezte M. Richárd letartóztatását.

A Fővárosi Ítélőtábla lapunknak elküldött részletes tájékoztatásában azt írta, hogy a törvényszék példaszerű alapossággal rögzítette M. Richárd többszörösen büntetett előéletét, a vele szemben az előző év végén történt vádemelés, a jelen év elején foganatosított rendőri intézkedés, valamint ez utóbbi büntetőügyben a megalapozott gyanú közlésének tényét.Kitértek arra is, hogy irathűen mutatták be az M. Richárddal szemben kábítószer birtoklás miatt indult büntetőeljárás ügyészségi határozattal történt megszüntetését, valamint azt is, hogy a legutóbbi büntetőeljárásban elkészült szakvélemény szerint kokain és metamfetamin használatát mutatták ki nála.

A tábla szerint a bíróság hibamentesen hivatkozott arra is, hogy időközben M. Richárddal szemben szabálysértési eljárás indult engedély nélküli vezetés miatt. És akkor is helyesen jártak el, amikor az elmeorvos-szakértői vélemény megállapításait nem szökés, elrejtőzés, hanem bűnismétlés veszélyeként értékelték.

A táblabíróság nem állapította meg végül a szökés, elrejtőzés veszélyét. Álláspontjuk szerint a folyamatban lévő büntetőügyek tárgyát képező bűncselekmények büntetési tételkereteit kizárólag az ügyek egyesítését követően lehetne együttesen figyelembe venni, ennek hiányában a másik büntetőeljárás ténye pedig csak a bűnismétlés veszélyének vizsgálata során válik lényeges adattá.

Az ítélőtábla álláspontja szerint a Fővárosi Törvényszék törvényesen állapította meg a bűnismétlés veszélyének fennállását, mert a több alkalommal is jogerősen felelősségre vont M. Richárdot gyanúsítottként hallgatták ki a jelen büntetőeljárás hatálya alatt elkövetett bűncselekmény elkövetése miatt és további büntetőeljárás is van vele szemben folyamatban, így alappal lehet tartani attól, hogy a legszigorúbb személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A táblabíróság elutasította M: Richárd fellebbezését, és helybenhagyta a letartóztatásról szóló végzést. Ez azt jelenti, hogy M. Richárd a másodfokú eljárás befejezéséig rács mögött marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik