Belföld europoli

A magyarok 64 százaléka optimista az EU jövőjét illetően

Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Az Európai Parlament megbízásából 2020 novembere és decembere között készült új tanulmány a 2019-es adathoz viszonyítva tíz százalékos növekedést mutat azoknak a számában, akik kedvező véleménnyel vannak az Európai Unióról (50 százalék). A válaszadók 66 százaléka optimista az EU jövőjével kapcsolatban. A magyarországi megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy pozitív az Unióról alkotott képe, és 64 százalékuk optimista az EU jövőjét illetően – számolt be a Hvg.hu.

2020 végén több válaszadó látta úgy, hogy az EU-ban a helyes irányba mennek a dolgok, mint ahányan a saját országukkal kapcsolatban gondolták ezt. Ezenfelül négyből közel három válaszadó gondolja azt, hogy az EU Helyreállítási Terve segíteni fog hazájuk gazdaságának abban, hogy az gyorsabban kiheverje a koronavírus-járvány negatív hatásait. Uniós átlagban 72 százalék, Magyarországon 82 százalék felelte azt, hogy „inkább egyetért” vagy „teljesen egyetért” ezzel az állítással.

Magyarországon a válaszadók 31 százaléka számít a magyar gazdasági helyzet romlására, 19 százaléka a javulásra, 46 százaléka szerint pedig változatlan marad a helyzet. Saját életkörülményeinek javulását 22 százalék várja, 20 százalék számít annak romlására, és a többség: 56 százalék látja úgy, hogy egy év múlva változatlan lesz saját gazdasági helyzete.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik