Belföld koronavírus

Nézőpont: a magyarok többsége nem nyitáspárti

A korlátozások enyhítésének támogatói kisebbségben vannak.

November óta stabilan 50 százalék fölötti azok aránya, akik az Orbán-kormány járványügyi intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartják – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített  reprezentatív közvélemény-kutatásából. A kormányfő korábban azt mondta, erről újabb nemzeti konzultáció lesz.

Jelentős kisebbségben vannak (22%) a nyitáspártiak, a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59%) táborához képest, (további szigorítást 11 % akar), de a Nézőpont Intézet szerint arányuk az oltások számának növekedésével, a jobb idő beköszöntével növekedhet. Emlékeztetnek rá, már csak minden tizedik magyar szigorítana a korlátozó intézkedéseken, tavaly ősszel ez arány olykor még a 40 százalékot is meghaladta.

A kutatás szerint a vírussal kapcsolatos intézkedések megosztják az ellenzéki szavazókat. Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek 39 százaléka nyitáspárti, 18 százalék akar  viszont további szigorítást. Főleg a fiatalabbak a nyitáspártiak, de még a 18-29 évesek körében is ők vannak kisebbségben (41%), a többség elégedett vagy akár további szigorítást tartana kívánatosnak (50%). Budapesten is többségben vannak (56%) a jelenlegi szabályozással elégedettek. További nyitást 18%, míg további szigorítást 15% szeretne.

Korábban Gulyás Gergely miniszter azt mondta, a kormány két ütemben: március elejétől, illetve április elejétől tervezi a nyitást, amelynek lehetséges menetrendjéről a február 15-i héten indul online konzultáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik