Belföld

Orbán: A magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A gyorsaságot nevezte a legfontosabbnak a koronavírus elleni vakcina beszerzésében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babissal. 

Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

– mondta Orbán, majd gyorsan hozzátette, hogy nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést – jelentette ki a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

Orbán úgy látja, hogy a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami szerinte összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.

Így lesz a nyitásnál is – erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre

– mondta a miniszterelnök a konzultáciról, majd hozzátette, Andrej Babissal szemben van egy előnye, az, hogy neki nem koalíciós kormányt kell vezetnie, így a döntéshozatal gördülékeny lehet.

Orbán arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon szép reményekkel jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik azt a lemaradást, „amit a történelem ránk mért”.

Orbán Viktor szerint most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Hozzátette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni.

Az orosz vakcinával kapcsolatos kérdésre a kormányfő azt válaszolta: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.

Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb adagokat szerezzünk bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját

– jelentette ki a miniszterelnök.

forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik