Belföld

Rádióadások között keresgélt az M3-ason két ember halálát okozó sofőr – egy év tíz hónapot kapott

Jogerősen egy év tíz hónap végrehajtandó fogházra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a román férfit, aki belehajtott az előtte haladó személykocsiba az M3-ason, és ezzel két ember halálát okozta. Ez azt jelenti, hogy a törvényszék helybenhagyta a Hajdúböszörményi Járásbíróság ítéletét, amelyben a férfit három évre eltiltották a vezetéstől is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 33 éves férfi 2018. május 25-én este az M3-as autópályán Budapest felől Nyíregyháza irányába közlekedett kocsival. Az autópályán bekapcsolta a sebességtartó automata rendszert, a tempomatot, így folyamatosan 136 kilométer/órás sebességgel haladt a külső forgalmi sávban.

A sofőr a gépkocsi fedélzeti rendszerében a rádióadások között keresgélt, ezért a figyelme teljes mértékben elterelődött a körülötte, valamint az előtte lévő forgalomról. Nem figyelt, ezért belehajtott egy előtte 90-95 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő autóba. A baleset következtében a vétlen gépjármű hátsó ülésén utazó két ember életét vesztette.

A végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásánál fontos szempont volt, hogy a baleset a férfi gondatlansága, és a figyelmetlen vezetése miatt történt, amely miatt két áldozaton kívül, egy személy maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult, míg egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a sofőr megbánó magatartást tanúsított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik