Belföld

Ángyán József: Rogán Barbara családja az EU-eljárás után még nagyobbat kaszálhat a földjein

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A föld akkor is nagyon jól hozhat, ha nem művelik, néhány év múlva pedig bombaüzlet lehet.

A hvg.hu riportja szerint a dédestapolcsányiak egyik ámulatból a másikba esnek. Nem értik, Rogán Antal új feleségének családjánál sem a gyors gyarapodást, sem a hirtelen jött vonzalmat a földművelés iránt. Az 1600 lelkes borsodi településen mindenki hallott a 29 éves Rogán Barbara frigyéről és arról, hogy az esküvő előtt a család hatalmas földbirtokra tett szert.

Ez mindenkit meglepett. Nem csak a pénz miatt. A helyiek szerint a birtokegyüttest évekig hiába próbálták eladni, noha az idős, pár éve Amerikába visszatelepült magyar-amerikai tulajdonosok korábban is jó kapcsolatban álltak a családdal.

A földszerzésben talán legnagyobb lehetőségre Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori államtitkára hívta fel a hvg.hu figyelmét. A földtörvény kijátszásáról jelentéseket készítő szakember szerint a propagandaminiszter harmadik feleségének családja hosszú távon is gondolkodhatott.

Az EU-ban ugyanis Magyarország ellen a földforgalmi szabályozás – különösen a külföldiek földszerzésének nehezítése – miatt kötelezettségszegési eljárás eljárás zajlik. Ha a magyar földpiacot  liberalizálni kell, az a földárak gyors kiegyenlítődéséhez vezet. A ma relatíve nyomott, 1,6-1,8 millió forint/hektár áron megvett területek évek múlva hatalmas profittal, akár 10-15-szörös áron lesznek piacra dobhatók. Addig a földek után járó támogatások pedig bőségesen fedezhetik annak a hitelnek a részleteit, amelyet a Budapest Banktól vett fel társaival Rogán Barbara és családja.

Helyesbítés: nem lett földtulajdonos Rogán új rokonsága

2021. február 2-án elsőként a 444.-hu tett közzé cikket a földvásárlásról. A Tardona önkormányzatának honlapján is elérhető, minden fél által aláírt szerződés szerint Rogán Antal új felesége, Barbara, valamint a nő szülei (más vevők mellett) földet szándékoztak vásárolni. A megállapodásban foglaltak szerint a terület nagysága meghaladja az 1000 hektárt, a vételár pedig az 1,6 milliárd forintot, melynek meghatározó részét – a dokumentum szerint – a Budapest Bank hiteléből fizették volna a vevők. A cikk megjelenése után tíz nappal a Magyar Nemzetben megjelent egy nyilatkozat Rogán Antaltól. A miniszter tudatta, felesége tulajdonába nem került föld, s nem kapott állami hitelt sem. (Erről természetesen külön cikkben is beszámoltunk.) Az írásban szerepelt az is, hogy a Budapest Bank korábban a banktitok miatt nem szólalt meg, ez alól azonban az ügyfelei azonban felmentették, így tudathatta: nem adott hitelt Rogán családjának. (A bankot megkérdeztük arról, hogyan köthette banktitok, ha nincs ilyen ügye az érintettekkel, egyelőre nem kaptunk választ a felvetésünkre.) Ezután helyreigazítási kérelmet kaptunk Rogán Barbara – személyiségi jogaik miatt a kizárólag a földügyről szóló cikkeinkben meg sem nevezett – szüleitől. Eszerint az adásvételi szerződésben foglaltak nem realizálódtak, így a család nem lett földtulajdonos, nem vette fel az adásvételi szerződésben megjelölt hitelt a Budapest Banktól, azaz nem lettek nagybirtokosok sem, miként az állami pénzintézettől sem vették fel a kölcsönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik