Belföld koronavírus

Húszezer ember beoltására elegendő AstraZeneca-vakcina érkezik hamarosan

Az elmúlt 24 órában 231 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelesség elmulasztása miatt, közölte Gál Kristóf ORFK-szóvivő az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. 481 emberrel szemben kijárási tilalom megszegése miatt léptek fel, illetve 3124 hatósági házi karantént rendeltek el.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy országszerte zajlik a legidősebbek oltása,

csütörtökön 15 ezer embert oltottak be.

A tervek szerint az oltásuk pénteken, a hétvégén, illetve a jövő héten is folytatódik.

Bejelentette továbbá, hogy bővül hazánk védőoltási palettája, hamarosan érkezik az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya, amely 20 400 ember oltására lesz alkalmas, és a 60 év alatti krónikus betegek oltására használják majd fel. Ez a vakcina is két oltásból áll, ezeket 4-12 hét különbséggel kell beadni, a használatát pedig több európai uniós országban is csak 55 vagy 65 év alattiak esetében ajánlják, mivel az idősebbekre gyakorolt hatásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Pénteken egyébként Orbán Viktor bejelentette, hogy március 15-éig beoltanak minden 60 év feletti regisztrált magyart, Gulyás Gergely pedig a kormányinfón arról beszélt, hogy kétütemű nyitás jöhet tavasszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik