Belföld

A vörös kód dacára januárban 35-en fagytak halálra Magyarországon

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb volt a fagyhalál, de a jelenség továbbra is tömeges.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) összesített adatai szerint január végéig 89-en fagytak meg Magyarországon tavaly októbere óta. Az emberjogi fórum korábban azt közölte, hogy december végéig 54-en fagytak meg, így a friss adat azt jelenti, hogy az év első hónapjában 35-en hunytak el.

Január közepén a nagy hideg miatt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását, de Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke külön arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt években legtöbben a saját fűtetlen lakásukban hűltek ki végzetesen.

A fagyhalál adatait rendszeresen követő MSZF szerint ezúttal is a fűtetlen helyiségekben haltak meg a legtöbben. A szabad ég alatt élők közül sokakat megmentettek ugyan, de amputálni kellett elfagyott végtagjaikat.

Vidéken nőtt, Budapesten csökkent az elhalálozások száma, amit azzal magyaráz, hogy a fővárosban érzékelhetően megerősítették a hajléktalanok szociális ellátását, intézkedéseket hoztak a magukra maradt idős emberek életének védelmében.

Noha az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb a fagyhalál, a jelenség továbbra is tömeges a kilakoltatások, a szociális lakásépítés elhanyagolása, az öregekkel való nem kellő törődés miatt – jegyezte meg az emberjogi fórum, kérve mindenkit, hogy a tél hátralévő részében fokozottan figyeljen a magányos idős, elesett emberekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik