Belföld

Ezen a télen már 122 ember fagyott halálra Magyarországon

A Magyar Szociális Fórum szerint a tömeges fagyhalál a vétkes politikai mulasztás következménye.

Február 5-ig 122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma a tavaly szeptemberi hideg napok óta. Az elmúlt húsz napban 27-en fagytak meg, többségük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen – olvasható a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnapi közleményében.

Tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává, a Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint 259-en. A rendszerváltás óta több mint 8500-an fagytak meg Magyarországon – tájékoztatott az adatokról a Szociális Fórum.

A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe

– írja az emberjogi fórum.

Az MSZF szerint egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. Mivel nincs meg, az idén is tömegesen arat a fagyhalál.

A Magyar Szociális Fórum szerint a politikai akarat hiányára mi sem világít rá jobban, mint az, hogy kormányszinten elkendőzni és letagadni próbálják a társadalmi problémát, ahelyett, hogy megoldanák. A kormány el akarja hallgattatni azokat, akik tényeket tárnak a nyilvánosság elé a magyar társadalom valós állapotáról, harcolnak az élet védelmében, és számon kérik a kormányon a mulasztást, mely életek ezreibe kerül.

Nekünk mások élete is drága, nemcsak a miénk

– idézte az MSZF Simó Endre alapító-szervező szavait, melyek a fagyhalál áldozatainak tiszteletére tartott január 27-i, Kossuth téri gyűlésen hangzottak el.

A kiemelt képen egy polgárőr takarót ad egy hajléktalannak Zuglóban. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik