Belföld

54 ember fagyott halálra év végéig Magyarországon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A fagyhalál kevesebb áldozatot szedett a fővárosban az előző évekhez képest.

December végéig 54-en fagytak meg Magyarországon október eleje óta – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF), amely előzőleg, november elején 11 áldozatról számolt be. A fagyhalál adatait rendszeresen követő emberjogi fórum szerint az előző évekhez képest kevesebben haltak meg a fővárosban.

Az MSZF ezt a hajléktalanokkal való fokozott törődésnek tulajdonítja, de hozzáteszi, a jelenség még mindig tömeges. A kihűléses elhalálozások területi összetételéről azt írták, az elhunytak többsége kis településeken élt, sokan közülük mélyszegénységben. Korábban városokból került ki az áldozatok többsége – tették hozzá.

A legtöbben fűtetlen lakásukban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Többnyire magányosan élő, idős emberek haltak meg, ami egyrészt a megélhetési viszonyokra utal, másrészt arra, hogy a szociális gondoskodás még mindig sok kívánnivalót hagy maga után.

A Magyar Szociális Fórum korábban jelezte, egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik