Belföld

Gyárfás-ügy: Nem kötött alkut Ihász Sándor volt főügyész, és továbbra is tagad

Szerdán az előkészületi üléssel megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a hivatali visszaéléssel vádolt volt főügyésznek a pere. Az ügyész alternatív büntetésként pénzbüntetést kért Ihász Sándorra arra az esetre, ha beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról. Ihász azonban nem kötött alkut a vádhatósággal, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2018. április 20-án hallgatta ki gyanúsítottként a volt főügyészt. A gyanú szerint Ihász az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója ismeretlen volt, és felderítése érdekében évek óta erőfeszítéseket tesznek már a hatóságok.

A hatóság szerint a volt főügyész 2017 októberében átvette a hivatali helyiségében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

Kapcsolódó
Ihász: Gyárfásnak nem volt bűne, amit pártolhattam volna
Az úszószövetség exelnöke baráti tanácsért fordult a volt főügyészhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a volt főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, illetve felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra. Ihászra felfüggesztettet kért vádiratában az ügyészség.

Ihász korábban azt mondta, hogy „ebből így semmi nem igaz”. Állítása szerint csak egy pár oldalas írást kapott Gyárfástól, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből, „versszerűen” vágtak össze.

Ihász a keddi előkészületi ülésen sem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem. Ezért miután a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az első tárgyalási nap március 26-án lesz, amelyen a volt főügyész kihallgatása és a lehallgatási hanganyagok lejátszása várható.

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség a gyilkosság miatt felbújtással vádolta meg Gyárfás Tamást azzal, hogy Fenyő Jánossal fennálló üzleti, elszámolási viták miatt megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra Jozef Rohácot. Abban az eljárásban Gyárfás Tamás és Portik Tamás is tagadjaa  bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik