Belföld

10 év szabadságvesztést ajánlott fel a bíróság a csengeri örökösnőnek

24.hu
24.hu

A csengeri örökösnőként ismertté vált M. Máriának tíz év szabadságvesztést és tíz év közügyekre eltiltást ajánlott fel a Mátészalkai Járásbíróság arra az esetre, ha a nő elismeri a bűnösségét a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalási ügyében, valamint ha lemond a tárgyaláshoz való jogáról – írja a Blikk. A portál megjegyzi, a csengeri nő jelenleg a nyíregyházi börtönben ül és távmeghallgatással felelt az ügyész és a bíró kérdésére hétfőn. Az ajánlatot elutasította és kérte a tárgyalás megtartását.

A vádirat szerint a csalásokat a csengeri örökösnőként ismertté vált M. Mária 2009-ben kezdte. Szerény anyagi körülményei miatt elhatározta, pénzt fog szerezni – írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A nő elhitette a környezetében élőkkel, hogy külföldön élő édesapja után komoly vagyont (1300 milliárd forintot) örökölt, de költséges a megszerzése. Pénzt kért a sértettektől, akiknek anyagi viszonzást ígért. A vádlottnak nem lett volna lehetősége a kölcsönöket visszafizetni, édesapja csak évekkel később, 2014-ben halt meg Magyarországon. Utána nem maradt vagyon, a nő mégis elhitette, hogy nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta és forintbetétek, értékpapírok, nagy értékű ingatlanok örököse.

Azt mondta, öröksége megszerzéséhez külföldi ügyvédek, a vagyon kezeléséhez tanácsadók kellenek. Megtévesztése része volt, hogy magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett a nem létező külföldi hagyatékkal kapcsolatban, amelyben titoktartást vállaltak a sértettek. Az asszony akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy a fideszes Kósa Lajost is a mesés hagyatékkal hitegette.

Az egyes sértetteknek okozott kár 1 400 000 forinttól 387 millióig terjedt, amiből kevesebb mint 4 millió forintnyi kár térült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik