Belföld

Magyar Nemzet: Brutális pénzeket bízott valaki Kósa Lajosra

Egy titokzatos közjegyzői okiratot tett közzé kedden a Magyar Nemzet, amelyet Kósa Lajos fideszes politikus nevére állítottak ki öt évvel ezelőtt.

A dokumentum szerint Kósa arra kapott megbízást valakitől, hogy 4 353 000 000 EUR, azaz négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró értékben vásároljon helyette kötvényeket.

Az állítólagos okirat Tóth Ádám közjegyzői budapesti belvárosi irodájában készült. A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki korábban volt a Fidesz frakcióvezetője és Debrecen polgármestere is, 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, akinek kilétét a Magyar Nemzet nem árulta el.

A lap által nyilvánosságra hozott okiraton kitakarták a megbízóra vonatkozó adatokat. A dokumentumból csupán annyi derül ki, hogy magyar állampolgárról van szó.

A több mint 1300 milliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el a cikk szerint, és a megbízó felruházta Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”.

Az Orbán-kormány minisztere eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot. A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni” – írta a Magyar Nemzet. Annak azonban nincs jele, hogy a lap megkérdezte volna az érintetteket.

Frissítés: Kósa Lajos közben reagált a vádakra:

Kósa: Soha semmi nem valósult meg ebből, szerintem szélhámosság
Reagált a Magyar Nemzet hétfői cikkére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik