A vendéglátás súlyos helyzetbe került. Tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban, turisztikában. Sokan végleg elhagyják a pályát, csődhullám van folyamatban
– így kezdődik a Magyar Gasztronómiai Egyesület, 24.hu-hoz eljuttatott javaslatcsomagja, amelyet a szervezet, illetve annak tagjai azért készítettek, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátószektor életben maradását segítsék. Az aláírók közt van több budapesti hely vezetője, többek közt Gerendai Károly is.
A szervezet külön megemlíti, hogy ilyenkor „különösen szerencsétlen, ha csupán szűk kör számára nyílnak meg pályázatok. Ez a szakma egészén nem segít, csak feszültséget okoz, megosztottsághoz vezet.”
Hozzáteszik: “nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. Ez közös ügy – és nem csak a vendéglátóiparé. Érinti a beszállítókat, termelőket, a vendégeket, az egész társadalmat.”
A javaslatcsomagban az alábbi ötletek szerepelnek:
- a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása
- a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig
- a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése
- a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre
- a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is
- legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével
Kiemelt kép: Csanádi Márton /24.hu