Belföld

A szegedi és a pécsi egyetem is alapítványi fenntartású lesz

Mindkét intézmény szenátusa megszavazta a modellváltást.

Pénteken a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa is megszavazta, hogy az intézmény alapítványi fenntartásba kerüljön – számolt be a Szegeder. A döntés azonban nem volt egyhangú: 29 igen és 19 nem szavazat mellett ketten tartózkodtak.

A Szeged.hu korábban arról írt, hogy január 28-án az egyetem négy karán, a Gazdaságtudományi Karon (GTK), a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon (BTK), az Állam- és Jogtudományi Karon (ÁJTK), valamint a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon (JGYPK) tartottak online tanácsülést. Ezen két kar, a gazdaságtudományi és a jogtudományi, elutasította a modellváltást.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) ugyancsak pénteken szavaztak a modellváltásról. A Szabad Pécs beszámolója szerint ott 29 igen, 9 nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Az egyetem hallgatói és munkavállalói korábban kétszer is jelezték, hogy nem kérnek az alapítványból.

Korábban a témában
„Nem hisszük, hogy a kormányt fel lehet tartóztatni, a mi kéréseinket is le fogják söpörni”
A Pécsi Tudományegyetem az önállóságát megőrizve lenne alapítványi intézmény, a kormány azonban elvenné a PTE autonómiáját. Az oktatók rezignáltan gondolnak a jövőre, de azt azért megjegyzik: Putyin soha nem lehetne díszpolgár Pécsett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik