Belföld

Karácsonykor Budapesten és Fejérben kevesebben, Békésben 70 százalékkal többen haltak meg, mint az előző években

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kilenc megyénkben is másfélszer annyian haltak meg, mint az előző években.

Harmadik hete, hogy az Eurostat heti halálozási adatait grafikonon ábrázoljuk, hogy kiderüljön, melyik megyékben a legrosszabb a helyzet. Bár a többlethalálozás nem köthető össze egyértelműen a koronavírus-járvánnyal, a 2020-as adatokat az előző öt év átlagához hasonlítva mégis képet kaphatunk arról, az ország mely területein követeli a legtöbb emberéletet a Covid-19 – valószínűtlen ugyanis, hogy csak úgy hirtelen többen kezdenek el meghalni bizonyos megyékben 2015-2019-hez képest.

Első cikkünkben Karácsony Gergely Facebook-posztja nyomán a 37-50. heti időszakról számoltunk be, egy héttel ezelőtt, az 51. hétről szóló elemzésünkben már arról írtunk, Budapesten kevesebben haltak meg, mint korábban, most pedig az 52. heti értékeket néztük meg. Ez az időszak a december 21-i hetet öleli fel, azaz a karácsony körüli időszak tartozik bele.

Made with Flourish

Ábránk függőleges tengelyén a megyék, illetve Budapest látható, a vízszintesen pedig a hetek. Minél sötétebb egy cella, annál rosszabb halálozási érték tartozik hozzá. Látszik, hogy az 51. hétről Zala és Békés vörösen izzó területei ugyan világosabbra váltottak, de az utóbbiban a többlethalálozás mértéke 87 százalékról 71-re csökkent, ezzel Békés még mindig sereghajtó. Az egyébként is világos Fejérhez, illetve Budapesthez tartozó cellák pedig még halványabbá váltak, ami azt jelenti, hogy az adataik tovább javultak. Ahogy egyébként a legtöbb megye számai, kivéve Tolnát és Csongrád-Csanádot: míg az előbbi esetében az év utolsó előtti hetén 20 százalékkal, addig 2020 utolsó hetében 50 százalékkal többen haltak meg az előző évekhez képest, az utóbbi esetében 30 százalékról 67 százalékra nőtt ez az érték.

Ha térképre tesszük a megyei adatokat, az látszik, hogy az ország déli megyéi sötétpirosak, nyolc (Komárom-Esztergommal együtt kilenc) megyében is 50 százalék feletti a változás az előző öt év átlagához képest, ami azt jelenti, hogy másfélszer annyian haltak meg ott a karácsony körüli időszakban. Fejér megye a -11,8 százalékos értékével a legjobb számot hozza, utána következik Budapest -9,5-tel – ez volt az a két terület a húszból, ahol csökkenés tapasztalható az előző évekhez képest.

Grafikonunk jelmagyarázatának tetején vonalak jelzik a térképen előforduló értékeket: látszik, hogy 30, 40 és 50 százalékos növekedés körül sűrűsödnek be a megyék adatai.

Made with Flourish

Magyarországon a járvány kezdete óta több mint 12 ezren haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Arról, hogy a heti adatok tekintve hogyan alakult a második hullám kezdete óta a korcsoportonkénti halálozás, itt írtunk bővebben.

Heti halálozási adatok:
December utolsó hetében szinte csak a koronavírus hozott többlethalálozást
Ezzel együtt már két olyan hét van, amikor nem haltak meg emberek „magyarázat nélkül”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik